25 marca, 2016
Tradycyjny mazurek z Mazowsza.
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: ciasto tradycyjne, kruche ciasto, mazurek, przepisy świąteczne, Wielkanoc, wiosna
Nieduży, ładny mazurek jest dosyć prosty w przygotowaniu. Składniki do niego z łatwością znajdą się w każdym domu. Ten mazurek ma jeszcze jedną zaletę: nie jest tak słodki jak typowe mazurki.
Składniki:
- 250 g mąki
- 180 g bardzo zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 100 g cukru
- 1 jajo
- szczypta soli
- 100 g jasnego dżemu np. morelowego, brzoskwiniowego lub ze śliwek mirabelek
- 100 g ciemnego dżemu np. jagodowego, porzeczkowego lub jeżynowego
Z podanych składników (oprócz dżemu) szybko zagniatamy ciasto, można to bez problemu zrobić mikserem, i wkładamy na godzinę do lodówki. Kiedy ciasto stwardnieje wałkujemy je na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Z placka wycinamy (najlepiej radełkiem jeśli posiadamy) prostokąt o wymiarach 15 x 25 cm . i przekładamy na blachę. Z pozostałego ciasta wycinamy kilka grubszych pasków i układamy z nich ramkę wokół mazurka oraz ozdobną kratkę na środku. Paski powinny być nieco dłuższe, ponieważ podczas pieczenia trochę się skurczą. Powinno to wyglądać mniej więcej tak:
Ciasto wkładamy do zamrażalnika na 1 godzinę, jest to ważny etap ponieważ mocno schłodzone ciasto zachowa swój kształt podczas pieczenia.
Teraz w otwory ozdobnej kratki wkładamy na przemian jasny i ciemny dżem.
Pieczemy w 200 stopniach przez 25-30 minut. Smacznego!