23 czerwca, 2021
Syrop z kwiatów czarnego bzu.
Posted in : Dania wege on by : Sezon na smak Tagi: na przeziębienie, syrop leczniczy, wiosna
Źródło zdrowia zamknięte w butelce, warto zrobić większy zapas na zimę. Przyda się także podczas letnich upałów, bo syrop dodany do zimnej, gazowanej wody zmieni się w pyszny, pięknie pachnący napój.
Składniki:
- 50 kwiatów czarnego bzu
- 2 cytryny
- 1 kg cukru
- 1 litr wody
Kwiatostany po zebraniu zostawiam na kilka godzin w zlewie, aby pozbyć się ewentualnych owadów. Po tym czasie nożyczkami odcinam wszystkie łodyżki a kwiaty przekładam do dużego słoja.
Z wyparzonych cytryn wyciskam sok i dodaje go do kwiatów.
Zagotowuję wodę z cukrem i wrzący syrop przelewam do słoika. Następnie wszystko dokładnie mieszam. Słoik należy zakryć, aby do syropu nic nie wpadło ale nie trzeba szczelnie zakręcać.
Słoik odstawiam na 2-3 dni w ciemne, chłodne miejsce. Codziennie mieszam.
Po tym czasie syrop przecedzam i przelewam do mniejszych słoiczków. Syrop można przez kilkanaście dni przechowywać w lodówce lub zapasteryzować na zimę.
Smacznego!