11 czerwca, 2020
Surówka z młodej kapusty.
Posted in : Sałatki on by : Sezon na smak Tagi: dla wegetarian, dodatek do obiadu, grill, młode warzywa, nowalijki, wegańskie, wegetariańskie, wiosenna kuchnia, wiosna
Uniwersalna, błyskawiczna a przede wszystkim pyszna surówka z młodych warzyw. Na obiad, na grill i na kolację.
Składniki:
- niewielka główka młodej kapusty
- 2-3 młode marchewki
- 1 młoda cebula ze szczypiorem
- pęczek koperku
- 1 ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- 1/4 szkl. oleju słonecznikowego
- cukier
- sól
- pieprz
Kapustę myjemy i obieramy z zewnętrznych, twardych i brzydkich liści, następnie drobno szatkujemy. Marchew ścieramy na tarce na dużych oczkach, cebulę i koperek siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sok z cytryny i przyprawy. Surówka powinna być lekko pikantna i słodko-kwaśna, na koniec dodajemy olej.
Najlepsza jest po kilku godzinach kiedy się przegryzie.
Smacznego!