4 listopada, 2021
Dyniowa, korzenna latte/ Pumpkin spice latte.
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: cafe latte, dynia, Halloween, jesień, kawa, kuchnia amerykańska, wykorzystanie dyni
Bardzo ostatnio popularny przepis, który przywędrował do nas z Ameryki. Dyniowa kawa jest słodka, aromatyczna i kremowa, po prostu pyszna.
Składniki ( na 1 szklankę):
- 1 łyżka dyniowego puree
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka dyniowej przyprawy np. z TEGO przepisu
- kawa
- mleko
Aby przygotować dyniowe puree należy dynię obrać za skórki i upiec lub ugotować na parze, a następnie rozgnieść widelcem.
50 ml mleka, cukier i dyniowe puree przez chwilę podgrzewać w garnuszku, aż cukier się rozpuści, następnie dodać przyprawę dyniową i wymieszać.
Masę dyniową przetrzeć przez sitko do szklanki, w której będziemy przygotowywać kawę.
Jeżeli mamy ekspres ciśnieniowy, to szklankę z masą dyniową ustawiamy w ekspresie i nalewamy caffe latte.
Można też dyniowe latte wykonać „ręcznie” tzn. do szklanki wlać zaparzoną kawę a potem delikatnie, cienkim strumieniem dolać spienione mleko. Całość posypać odrobiną przyprawy dyniowej.
Smacznego!