17 grudnia, 2015
Zakwas na barszcz czerwony.
Posted in : Zupy on by : Sezon na smak Tagi: Boże Narodzenie, buraki, czosnek, święta, zakwas, zakwas na barszcz czerwony
Smak barszczu przyrządzonego na prawdziwym zakwasie nie może się równać z niczym innym. Dlatego zachęcam do robienia zakwasu: jest to zdrowe i proste jak … barszcz 🙂
Składniki:
- 1,5 kg buraków
- ok. 2 litrów ciepłej, przegotowanej wody
- 2 łyżki soli
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 1 główka czosnku podzielona na ząbki
- 2- 3 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- dodatkowo jeśli lubimy: 2 goździki lub/i 1 łyżeczka ziaren kminku
Obieramy buraki, dzielimy każdy na cztery części i wrzucamy, na przemian z przyprawami, do dużego słoja lub kamiennego garnka. Zalewamy letnią wodą wymieszaną z solą i cukrem. Stawiamy w ciepłym (nie gorącym) miejscu w kuchni. Po 5 dniach przestawiamy słój w chłodniejsze miejsce.
Przechowujemy w lodówce lub chłodnej piwnicy do dwóch tygodni. Jeśli na powierzchni zrobi się pleśń możemy zebrać ją a zakwas przecedzić przez gazę.
Niewykorzystany zakwas można też przelać do słoików i zapasteryzować (około 30 minut).
Chcąc przygotować barszcz powinniśmy dolać zakwas do wywaru, np. na bazie włoszczyzny i grzybów. Zakwas dolewamy według uznania i smaku. Jednak uwaga – po jego dodaniu nie powinno się zagotowywać barszczu. Wolno go jedynie podgrzać do temperatury około 80-90 stopni Celsjusza. Jeśli bowiem go „przegotujemy”, nasz barszcz może stracić swój piękny kolor i stać się bury. Niektórzy podają również zakwas na stół, aby każdy z gości mógł dolać go samodzielnie do własnego talerza czy kubeczka z barszczem.