20 lipca, 2015
Klasyczne, domowe jagodzianki.
Comments : 3 Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: bułeczki z jagodami, drożdżówki, jagody, jagodzianki, lato
A dzisiaj będzie najprościej, bez udziwnień i ulepszeń, bo są pewne potrawy, które po prostu muszą zostać takie jakie są. Drożdżowe jagodzianki, puszyste, świeże i aż po brzegi nadziane letnimi jagodami. Już nic nie dodam …
Składniki (wyszło mi 18 jagodzianek):
- 500 g mąki pszennej
- 7 g suszonych drożdży
- szczypta soli
- 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml)
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju
- pół szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Nadzienie:
- 200 g jagód
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- kilka łyżeczek ciepłej wody
- łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Możemy to zrobić w mikserze, to znacznie ułatwi nam pracę. Ciasto drożdżowe lubi ugniatanie, więc im dłużej będziemy zagniatać tym lepiej, ale wystarczy 10 minut. Zostawić je na min. godzinę do wyrośnięcia lub podwojenia objętości.
Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce. Polukrować.
Niestety nie mam więcej zdjęć, bo jagodzianki zniknęły w błyskawicznym tempie…