5 maja, 2015
Błyskawiczne makowe bułeczki z jabłkową kiełbaską – przekąska.
Posted in : Mięso i podroby on by : Sezon na smak Tagi: bułeczki z ciasta francuskiego, bułeczki z kiełbasą, bułeczki z mięsem, jesień
Przepis, który polecam jako przekąskę na piknikach lub przyjęciach. W tych małych makowych bułeczkach ukryte są oryginalne pomidorowo-jabłkowe kiełbaski.
Składniki:
- 0,5 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 kwaśne, polskie 🙂 jabłko, obrane i pokrojone w drobną kosteczkę
- 1 łyżka musztardy stołowej
- 0,5 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki posiekanego świeżego lubczyku
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- sól, pieprz
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżeczką mleka
- 3 płaty ciasta francuskiego
- mak do posypania
Cebulę smażymy na oleju około 5 minut, dodajemy czosnek i smażymy kolejne 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
W dużej misce mieszamy wieprzowinę, orzechy, jabłko, lubczyk, koncentrat i wszystkie przyprawy oraz przestudzoną cebulę z czosnkiem. Dokładnie wyrabiamy rękami.
Plastry ciasta dzielimy na 4 lub 5 pasków, a pasy przekrajamy na pół. Z jednego płata otrzymamy 8 lub 10 prostokątów. Wzdłuż krótszego boku układamy farsz, formując małą kiełbaskę. Ciasto zwijamy w rulonik, koniec ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i dokładnie sklejamy.
Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut.
Podajemy z keczupem lub sosem barbecue.