14 kwietnia, 2015
Spaghetti – hot dog.
Posted in : Mięso i podroby on by : Sezon na smak Tagi: hot dog, parówki, pasta, pasta z sosem pomidorowym, sos pomidorowy, spaghetti, spaghetti z sosem pomidorowym, włoski sos pomidorowy
Za ten przepis pokochają was wszystkie dzieci. A wy przemycicie mnóstwo witamin w pysznym i błyskawicznym pomidorowym sosie.
Składniki (dla 2 osób):
- 4 dobrej jakości parówki
- garść makaronu spaghetti
- 1 puszka krojonych pomidorów (mogą być z dodatkiem np. cebuli lub bazylii)
- 2 łyżeczki cukru
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- garść świeżej bazylii
Parówki kroimy na równe (ok. 1.5 cm długości) kawałki po czym przebijamy przez nie ok. 6 nitek surowego makaronu.
Zabieramy się za sos: jest naprawdę szybki i smakuje jak w prawdziwej włoskiej knajpeczce – po prostu Toskania na talerzu. 🙂
W rondelku rozgrzewamy oliwę i lekko podsmażamy pokrojony drobniutko czosnek. Wystarczy dosłownie chwilka, uważajmy, aby czosnku nie przypalić, bo nasz sos utraci swój magiczny smak. Wlewamy pomidory, dodajemy cukier i dusimy na malutkim ogniu ok. pół godziny. Ten etap jest bardzo ważny – Włoszki mawiają: im dłużej sos się gotuje, tym bardziej staje się intensywny i aromatyczny. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy bazylię.
Kiedy sos jest gotowy przyprawiamy go do smaku solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze raz cukrem. Jeśli sos jest za gęsty, możemy go rozcieńczyć gorącą wodą z gotowanego makaronu.
Makaron z parówkami gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, podajemy z sosem i tartym parmezanem lub serem peccorino.