18 grudnia, 2022
Miodowe ciasto z orzechami laskowymi.
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: Boże Narodzenie, orzechy, świąteczne wypieki, święta, zima
Pyszny kruchy placek z orzechowo karmelowym nadzieniem, zdecydowanie warto upiec to ciasto!
Składniki:
Ciasto:
- 250g masła
- 500g mąki
- 150g cukru
- 2 jaja
- 1 łyżka rumu
- 1 jajo do posmarowania
Nadzienie:
- 350g posiekanych orzechów laskowych
- 250ml śmietanki 30%
- 3 łyżki miodu
- 5 łyżek rumu
Miękkie masło utrzeć z cukrem na kremową masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, rum i mąkę. Gotowe ciasto wstawić na godzinę do lodówki.
Aby zrobić nadzienie cukier należy wsypać na suchą patelnię, dodać orzechy i smażyć razem, aż cukier zacznie karmelizować Dodać śmietankę i zagotować. Wymieszać z rumem i miodem. Ostudzić.
Ciasto wyjąć z lodówki podzielić na większą i mniejszą część. Większą wyłożyć formę do tarty (średnica 23 cm) na dnie i bokach. Rozłożyć nadzienie i przykryć resztą ciasta. Dokładnie zakleić brzegi. Na wierzchu w kilku miejscach naciąć niewielkie otwory. Jeżeli zostało jeszcze trochę ciasta, można z niego wyciąć ozdoby i przykleić na górze. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec przez 45 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto najlepiej smakuje po kilku dniach, kiedy zmięknie a nadzienie nabierze aromatu.
Smacznego!