HomeDania wege Pierogi z kapustą i grzybami.

Pierogi z kapustą i grzybami.

Posted in : Dania wege on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , ,

Sekretem dobrych pierogów jest miękkie, elastyczne ciasto i aromatyczny farsz. Ważne, aby kapustę przyprawić nieco mocniej, gdyż podczas gotowania pierogów aromaty przypraw złagodnieją.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • gorąca woda

Farsz:

  • 300 g kiszonej kapusty
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Zaczynamy od farszu. Grzyby płuczemy, zalewamy  2 szklankami ciepłej wody i odstawiamy na kilka godzin a następnie gotujemy w tej samej wodzie.  Po ugotowaniu grzyby odcedzamy, zachowując wywar.

Kapustę siekamy (jeżeli jest bardzo kwaśna możemy ją raz przelać wodą, ale nie polecam tego, farsz musi mieć charakter), zalewamy wywarem z grzybów, dodajemy przyprawy i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut.

W tym czasie podsmażamy na oleju drobno posiekane grzyby i cebulę. Dodajemy do kapusty i dalej dusimy, aż do odparowania wody.  Farsz zdejmujemy z ognia a kiedy wystygnie dodajemy pokrojone drobno jajko, sól i pieprz.

Mąkę, jajo, sól, olej i wodę zagniatamy. Wodę dodajemy stopniowo, tak aby uzyskać miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto wkładamy pod nagrzaną np. w piekarniku miskę, aby odpoczęło a pod wpływem temperatury zaczął pracować gluten. Wystarczy 15 minut.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na cieniutki placek. Szklanką wycinamy kółka, na każde nakładamy farsz i starannie zlepiamy brzegi.

Pierogi gotujemy partiami w osolonym wrzątku. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze 2 minuty. Gorące pierogi przekładamy na talerz delikatnie wysmarowany olejem, dzięki temu nie będą się przyklejać.

Podajemy okraszone podsmażoną cebulą.

Smacznego!