27 marca, 2018
Zakwasy na żur i barszcz biały, także bezglutenowe.
Posted in : Zupy on by : Sezon na smak Tagi: barszcz biały, potrawy świąteczne, potrawy wielkanocne, święta, Wielkanoc, zakwas, żur
Zakwas na żur i barszcz robi się dziecinnie prosto i szybko, z tą różnicą że do żuru wykorzystujemy mąkę żytnią a do barszczu białego mąkę pszenną.
Jeżeli nie tolerujemy glutenu zakwas do żuru możemy zrobić z mąki gryczanej a do barszczu białego z mąki ryżowej.
Składniki:
- 0,5 litra przegotowanej letniej wody
- 5-6 łyżek mąki typu 2000: żytniej razowej (do żuru) lub mąki pszennej pełnoziarnistej (do barszczu białego)
- 5 listków laurowych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- kilkanaście ziaren kolorowego pieprzu
- 5 obranych ząbków czosnku
- łyżeczka majeranku
Wszystkie składniki przelewamy do SZKLANEGO naczynia, może być słoik lub butelka. Odstawiamy w ciepłe miejsce np. na parapet i przykrywamy gazą, tak by zakwas miał dostęp powietrza. Mieszamy codziennie. Po kilku dniach kiedy roztwór pachnie i smakuje kwaskowo jest gotowy.
Słoik z zakwasem zakręcamy i wstawiamy do lodówki, gdzie może postać nawet kilkanaście dni.
Smacznego!
Zakwas na żur:
Zakwas na barszcz biały: