16 marca, 2015
Różany sernik jogurtowy z truskawkowym musem.
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: lato, sernik, sernik na zimno, sernik różany, sernik truskawkowy, Wielkanoc, wiosna
Ten sernik jest pełen sprzeczności: tak piękny, że szkoda go jeść a jednocześnie tak dobry, że nie można przestać go jeść …
Składniki:
Spód:
- 120 g granoli truskawkowej
- 70 g roztopionego masła
Masa sernikowa:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego
- 2 łyżki wody
- 1 1/2 łyżki żelatyny
- 1 1/2 szklanki serka homogenizowanego
- 500 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka wody różanej
Mus truskawkowy:
- 200 g zmiksowanych truskawek
- 1 płaska łyżeczka żelatyny + 20 ml wody
- 2 łyżki cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny, sparzonej i wyszorowanej
- truskawki i listki melisy do dekoracji
Dno i boki tortownicy ( średnica 21 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Granolę i masło miksujemy w blenderze, masę przekładamy do tortownicy i dokładnie rozprowadzamy dociskając do dna. Wstawiamy do lodówki.
W tym czasie w garnku gotujemy cukier i sok pomarańczowy, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy, aż powstanie gładki roztwór.
W mikserze ubijamy jogurt, serek i wodę różaną, następnie dodajemy ostudzoną mieszankę z sokiem pomarańczowym i żelatyną. Masę wylewamy na spód i wstawiamy do lodówki, aby stężała.
Przygotowujemy mus truskawkowy:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do zmiksowanych truskawek razem z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Całość mieszamy.
Zimny mus wylewamy na masę jogurtową i ponownie wstawiamy do lodówki, aby wszystko dobrze zastygło.