18 marca, 2015
Pomarańczowo – makowe babeczki wielkanocne.
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: babeczka makowa, babeczka pomarańczowa, babeczki wielkanocne, ciasta świąteczne, dania na święta, muffinki makowe, muffinki pomarańczowe, potrawy świąteczne, przepisy na święta, przepisy świąteczne, świąteczne wypieki, święta, Wielkanoc, wiosna, wypieki wielkanocne
Mój pomysł na małe babeczki w sam raz do wielkanocnej święconki, a tak na co dzień jako pyszne muffinki, które można przygotować np. dla dziecka do szkolnej „lunchówki”.
Szczerze i serdecznie polecam, zróbcie sobie takie babeczki w domu a uznacie, że są najlepszymi jakie kiedykolwiek jedliście. Są tak puszyste i lekkie jak najdelikatniejszy biszkopt.
Babeczki:
- 1 szklanka mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 duże jajko + 1 żółtko
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 22 %
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 6 łyżek masła (rozpuszczonego ale wciąż ciepłego, nie gorącego)
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- sok z połowy pomarańczy
- 2 łyżeczki maku
- WSZYSTKIE SKŁADNIKI W TEMPERATURZE POKOJOWEJ !
W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, sól, proszek, sodę i mak.
Mikserem ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, stopniowo dokładamy śmietanę, skórę pomarańczową, pastę waniliową, sok pomarańczowy i rozpuszczone masło. Następnie na wolnych obrotach (lub łyżką) mieszamy masę z suchymi składnikami. Powstałe ciasto (jest dosyć zwarte) przekładamy do natłuszczonych foremek do muffinek, z podanych składników powinno wyjść 6 dużych muffinek. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Babcie zawsze powtarzają, że nie wolno jeść gorącego ciasta, ale muszę się przyznać, że babeczki są najlepsze kiedy jeszcze parzą w palce …