25 listopada, 2020
Polewa czekoladowa do ciast i deserów w pięciu wariantach.
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: dekoracje, dekorowanie ciast, dekorowanie tortów, do ciast, do deserów
Wariant z czekoladą najłatwiejszy:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g śmietanki kremówki
Podgrzewamy śmietankę nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy i .. już!
Wariant z czekoladą „na błyszcząco”:
- 125 g czekolady gorzkiej
- 50 g masła
- 1 łyżka złotego syropu (można kupić w sklepach internetowych)
Wszystkie składniki roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali nastawionej na najmniejszą moc na początku przez 1 minutę lub dłużej w miarę potrzeby. Mieszamy aż składniki się połączą i powstanie gęsta i błyszcząca masa.
Wariant z kakao:
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 4 łyżki kakao naturalnego
Masło podgrzewamy z cukrem i śmietanką. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao, mieszamy. W zależności od tego jak gęsta ma być polewa, możemy dodać mniej lub więcej kakao.
Wariant z kakao „na błyszcząco”:
- 125 g masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 jajko
Masło roztapiamy, dodajemy cukier i kakao, mieszamy aż cukier się rozpuści. Do przestudzonej polewy dodajemy jajko i mieszamy tak długo, aż powstanie błyszcząca glazura.
Wariant ostatni: Polewa (lub nadzienie) gotowana:
- 3 łyżki bardzo gęstej śmietany
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy przez 3 minuty. Jeżeli przygotujemy masę w większej ilości możemy jej użyć jako nadzienia np. do czekoladowego mazurka.