HomeSłodkości Jagodowe lamingtony w galaretkowej panierce – nietypowy sposób na galaretkę!

Jagodowe lamingtony w galaretkowej panierce – nietypowy sposób na galaretkę!

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , , , , ,

„Lamingtons” to tradycyjne australijskie ciastka biszkoptowe oblane lukrem lub czekoladą i obtoczone w wiórkach kokosowych. U mnie rolę lukru zagrała galaretka jagodowa, dodatkowo przełożyłam ciastka waniliowym kremem. Muszę się Wam nieskromnie przyznać, że jestem zachwycona tymi ciasteczkami – wyszły takie śliczne i naprawdę pyszne. To jedna z najsmaczniejszych rzeczy, jakie ostatnio piekłam.

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 25 mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Panierka i krem:

  • 1 opakowanie galaretki jagodowej
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 1 opakowanie serka mascarpone ( 250 g)
  • 1 łyżeczka pasty z prawdziwej wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru

Biszkopt najlepiej przygotować poprzedniego dnia, będzie łatwiejszy do pokrojenia, a przed krojeniem włożyć go na 2 godziny do lodówki. Masło ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty krem. Dodajemy kolejno jajka, przy czym przed dodaniem następnego ciasto ucieramy kilka chwil. Przesiewamy na wierzch oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm i pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu). Studzimy w formie przez 10 minut, następnie wykładamy biszkopt na metalową kratkę i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

 Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu dodając o 100 ml mniej wody. Rozpuszczoną galaretkę wstawiamy do lodówki do momentu, aż w konsystencji będzie przypominać surowe białko jaja kurzego. W oddzielnej miseczce przygotowujemy wiórki kokosowe.

Z biszkoptu odkrajamy brązową skórkę, kroimy go na 5 pasków, a każdy pasek na 7 równych części. Maczamy biszkopty w galaretce a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych i odkładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Gotowe ciastka wstawiamy na 2 godziny do lodówki do zastygnięcia galaretki.

W tym czasie serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i pastą waniliową. Kiedy ciastka zastygną, ostrym nożem kroimy je na pół i przekładamy kremem waniliowym. Gotowe 🙂