HomeSłodkości Tradycyjny piernik świąteczny z bakaliami.

Tradycyjny piernik świąteczny z bakaliami.

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , , ,

 „Klasyka piernika” czyli tradycyjny piernik dojrzewający.  Oznacza to, że ciasto z każdym dniem staje się lepsze i bardziej aromatyczne. Warto upiec go nawet tydzień przed podaniem.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 szklanka miodu
  • 100 g masła
  • 5 jajek
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1 łyżka orzechów laskowych
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 słoiczek konfitury śliwkowej
  • kilka łyżek kremu czekoladowo-orzechowego np. Nutelli
  • polewa czekoladowa np. z TEGO przepisu

Suszone owoce na kilkanaście minut namaczamy w lekko podgrzanym alkoholu np. w rumie.

Miód podgrzewamy z przyprawą piernikową, aż się lekko zapieni, nie powinien się jednak zagotować.

Sodę rozpuszczamy w 5 łyżkach ciepłej wody.

Miękkie masło ( w temperaturze pokojowej) ubijamy mikserem na puch i powoli dodajemy po jednym jajku. Następnie, po trochu, dokładamy mąkę, sodę i przestudzony miód. Wyrabiamy mikserem kilka minut.

Orzechy siekamy na mniejsze kawałki, dodajemy odsączone owoce i delikatnie obtaczamy w mące. Dodajemy do ciasta.

Piernik przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Możemy użyć keksówki lub kwadratowej blaszki. Pieczemy w 220 stopniach około 50 minut.

Powidła śliwkowe mieszamy z kremem orzechowym w proporcji 1:1 i taką masą przekładamy zimny piernik. Jeżeli piernik był pieczony w keksówce będzie wysoki, więc ciasto można podzielić nawet na trzy części, na koniec oblewamy czekoladą.

Smacznego!