23 grudnia, 2022
Comber czekoladowo-rumowy.
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: Boże Narodzenie, ciasto czekoladowe, migdały, potrawy świąteczne, świąteczne wypieki, święta, zima
Mocno czekoladowe ciasto, obficie nasączone alkoholem – idealna propozycja na świąteczny deser.
Składniki:
- 150g mąki
- 100g miękkiego masła
- 150g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 4 jajka
- 100g czekolady
- 2 opakowania czekoladowego budyniu
- 2 łyżki mleka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- polewa czekoladowa np. z TEGO przepisu
- garść migdałów pokrojonych w słupki
- 200 ml mocnej herbaty
- 100 ml rumu lub Amaretto
Miękkie masło utrzeć z solą i cukrami w mikserze, nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku, następnie rozpuszczoną czekoladę. Mąkę połączyć z budyniem i proszkiem do pieczenia a potem partiami dodawać do masy maślanej. Na końcu dolać mleko.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do combru potrzebna jest specjalna półokrągła blaszka.
Ciasto piec około 50 minut. W tym czasie przygotować poncz. Zaparzyć mocną herbatę i odstawić do wystygnięcia. Napar połączyć z alkoholem, można dodać trochę cukru jeżeli lubimy słodki poncz. Ostudzony comber nasączyć ponczem, polać polewą czekoladową i ozdobić igiełkami migdałowymi tworząc charakterystycznego jeżyka.
Smacznego!