Ostro zakręcona kaczka.

zrolowana kaczkaPonieważ mamy karnawał to jest okazja, aby urządzić przyjęcie. A na przyjęciu sprawdzi się ta oryginalna przekąska: pikantna i słodka jednocześnie. Puszyste ciasto drożdżowe skrywa w swoim wnętrzu nadzienie z kaczki i słodko-ostrego sosu.

Składniki ( na ciasto):

  • 8 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody
  • 450 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy extra virgin 

Składniki (na farsz):

  • 4 piersi kaczki, po oczyszczeniu piór ze skórki
  • 3-4 szczypty cząbru
  • niewielka ilość oliwy extra virgin 
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 4 czerwone cebule pokrojone w piórka
  • 60 g masła

Składniki ( na sos):

  • 0,5 szklanki oliwy extra virgin 
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki musztardy 

Piersi kaczki nacinamy w poprzek od strony skóry (nacinamy tylko skórę, nie nacinamy mięsa). Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy cząbrem, polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, całość wcieramy w mięso. Dodajemy 2 ząbki czosnku – drobno posiekane, całość zakrywamy folią spożywczą i marynujemy min. 1 godzinę w lodówce (najlepiej przez całą noc). Na dnie teflonowej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy piersi od strony skóry (7 minut) na złoty kolor, odlewamy tłuszcz i na suchej patelni smażymy je następnie od strony mięsa (5 minut). Mięso powinno w środku być różowe. Kaczkę odstawiamy do ostygnięcia i zabieramy się za ciasto.

Do miksera wsypujemy przesianą mąkę, cukier, sól, drożdże i ciepłą wodę. Chwilę mieszamy, następnie dodajemy oliwę i zagniatamy w mikserze ok. 10 minut. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Kiedy ciasto rośnie robimy sos i karmelizujemy cebulę do farszu. Wszystkie składniki sosu podgrzewamy w rondelku, mieszając intensywnie, aż otrzymamy gęstą, zawiesistą glazurę o bursztynowym kolorze. Powinno to potrwać ok 2 minut, sos będzie słodki i pikantny.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i smażymy, aż nabierze złotobrązowej barwy – około 40 minut.

Kiedy ciasto wyrośnie wałkujemy ja na duży prostokąt ( 40×20 cm). Następnie nakładamy kaczkę (pokrojoną w cieniuteńkie plasterki) i cebulę. Skrapiamy sosem i posypujemy cząbrem. Teraz ciasto zawijamy w roladę i kroimy na plastry ok. 2 cm szerokości.

Spiralki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  i polewamy sosem.  Pozostawiamy bułeczki do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Pieczemy w 190 stopniach około 25 minut, jeszcze gorące przekładamy na kratkę do wystygnięcia. Smacznego !zrolowana kaczka sos

zrolowana kaczka surowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *