18 marca, 2016
Słodkie jajka wielkanocne – czekoladowe pisanki :-)

Oto przepis na jajka wielkanocne inaczej. Takie jajka polubią zwłaszcza dzieci, ale i wśród dorosłych powinni zaleźć się amatorzy.
Składniki (na 20 jajek):
- 20 czekoladowych jajek (pustych w środku)
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 3 połówki brzoskwiń w syropie (z puszki)
Delikatnie obcinamy wierzchołki czekoladowych jajek.
Z brzoskwiń wycinamy małe kółeczka, nieco mniejsze od średnicy czekoladowych jajek. Kółka odkładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z syropu.
Przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Następnie przekładamy do miski z serkiem mascarpone i mieszamy delikatnie, aż składniki się połączą.
Pozostaje nam już tylko nadziać jajka waniliowym kremem i włożyć brzoskwiniowe kółka delikatnie dociskając palcem. Smacznego !