19 lutego, 2015
Rosół z kurczaka z brokułami, jajkiem poszetowym i orientalnym pazurkiem.
Posted in : Zupy on by : Sezon na smak Tagi: bulion orientalny, bulion z kurczaka, jajko posztowe, jako w koszulce, rosół z kurczaka
Oto propozycja dla wszystkich znudzonych zwykłym rosołem. Kiedy jest się mamą sześciolatka rosół naprawdę często gości na twoim stole … Okazuje się, że aby przełamać rutynę wystarczy niewiele a efekt jest zaskakujący.
Rosół z kurczaka:
- 2 uda z kurczaka
- 2 skrzydełka z kurczaka lub kaczki
- 3 litry zimnej wody
- sól morska, około 1/2 płaskiej łyżki stołowej
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kilka gałązek natki pietruszki
- kilka gałązek świeżego lubczyku
- 1/2 selera
- 1/2 pora
- 1/4 małej główki kapusty włoskiej
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek pieprzu
Osobiście nie odszumowuję rosołu, mając w pamięci rady mistrza Kurta Schellera (u którego zdarzyło mi się pobierać nauki 🙂 ), który twierdził, że w szumowinach też zawarty jest smak a pod wpływem gotowania szumowiny się rozpuszczą .
W międzyczasie przygotować warzywa. Cebulę położyć na palniku i opalać ją przez kilka minut aż zbrązowieje, można też włożyć do piekarnika i ustawić funkcję grill. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać. Pora, kapustę, lubczyk i natkę opłukać.
Do rosołu (po 1/2 godziny gotowania) dodać przygotowane warzywa i przyprawy.
Gotować przez około 1,5 godziny na małym ogniu (rosół ma tylko mrugać) pod uchyloną pokrywą aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
- 1 pierś z kurczaka
- garść makaronu nitki
- 1 nieduży brokuł
- 4 duże jajka
- sos ostrygowy
- 2 łyżki octu winnego
Makaron przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
W odcedzonym rosole gotujemy pierś z kurczaka ok. 15 minut, następnie wyciągamy mięso i gotujemy brokuł ok. 5 minut.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną octu winnego. Kiedy woda bulgocze energicznie mieszamy łyżką tworząc wir, do którego wlewamy jajka (najpierw pojedynczo wbijamy je do małej miseczki i dopiero z niej wlewamy jajko z niewielkiej wysokości do wody). Najlepiej co jakiś czas delikatnie dotknąć żółtko łyżką i sprawdzić czy już lekko się ścina.
Kolejnym krokiem jest włożenie jajek do zimnej wody na kilka sekund, aby zakończyć proces ścinania się. Potem osuszamy je na papierowym ręczniku i jeszcze ciepłe układamy w miskach, razem z brokułami, makaronem i kurczakiem. Całość zalewamy rosołem i skrapiamy sosem ostrygowym.