14 lutego, 2018
Diabelskie krewetki pachnące kolendrą.
Posted in : Ryby i owoce morza on by : Sezon na smak Tagi: afrodyzjak, krewetki, owoce morza, seafood
Danie proste i genialne. Duże soczyste krewetki, aromatyczny pomidorowy sos. Już nic więcej nie powiem …
Składniki:
- 10 dużych, oczyszczonych, surowych krewetek
- 3 łyżki masła
- 5 zmiażdżonych ząbków czosnku
- 4 łyżeczki przecieru pomidorowego z czosnkiem
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżeczki Tabasco
- po 1/4 łyżeczki pieprzu i soli
- 1 łyżeczka cukru
- pęczek świeżej, posiekanej kolendry
Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy czosnek około 1 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy i smażymy kolejne 2 minuty. Następnie na patelnię wlewamy zmiksowane pomidorki koktajlowe i dusimy na małym ogniu około 20 minut.
Kiedy sos zgęstnieje, dodajemy tabasco, krewetki, przyprawy i połowę kolendry. podkręcamy ogień i smażymy krótko, aż krewetki zmienią kolor na różowy.
Podajemy ze świeżą bagietką, posypując danie pozostałą kolendrą.