HomeSłodkości Kruche gwiazdki korzenne.

Kruche gwiazdki korzenne.

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , , , ,

Pyszne ciasteczka, coś pomiędzy pierniczkami a chrupiącymi herbatnikami.

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 250 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g mielonych migdałów
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta soli
  • pół słoiczka ulubionej konfitury (lepiej w dwóch kolorach)
  • cukier puder do posypania

Mąkę, cukier, migdały i przyprawy szybko zagniatamy z zimnym, twardym masłem pokrojonym na małe kosteczki. Robimy to najlepiej mikserem albo nożem na stolnicy, tak żeby jak najmniej dotykać rękami masła. Postępujemy tak jak w przypadku każdego kruchego ciasta, chodzi o to, aby masło się nie rozpuściło, gdyż wchłonie wtedy dużo mąki i ciasteczka nie będą kruche.

Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 °C.

Schłodzone ciasto należy podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować na placek grubości ok. 0,5 cm i foremką wycinać gwiazdki. W jednej partii gwiazdek wycinamy kolisty otwór o średnicy 1 cm.

Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 10-15 minut.

Partię upieczonych gwiazdek (bez dziurek) smarujemy konfiturą i nakładamy na nie „dziurawe” gwiazdki. Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!