22 grudnia, 2020
Kruche gwiazdki korzenne.
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: Boże Narodzenie, Christmas, słodkie prezenty, świąteczne wypieki, Święta Bożego Narodzenia, zima
Pyszne ciasteczka, coś pomiędzy pierniczkami a chrupiącymi herbatnikami.
Składniki:
- 300 g mąki
- 250 g masła
- 100 g cukru pudru
- 100 g mielonych migdałów
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
- szczypta soli
- pół słoiczka ulubionej konfitury (lepiej w dwóch kolorach)
- cukier puder do posypania
Mąkę, cukier, migdały i przyprawy szybko zagniatamy z zimnym, twardym masłem pokrojonym na małe kosteczki. Robimy to najlepiej mikserem albo nożem na stolnicy, tak żeby jak najmniej dotykać rękami masła. Postępujemy tak jak w przypadku każdego kruchego ciasta, chodzi o to, aby masło się nie rozpuściło, gdyż wchłonie wtedy dużo mąki i ciasteczka nie będą kruche.
Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 °C.
Schłodzone ciasto należy podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować na placek grubości ok. 0,5 cm i foremką wycinać gwiazdki. W jednej partii gwiazdek wycinamy kolisty otwór o średnicy 1 cm.
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 10-15 minut.
Partię upieczonych gwiazdek (bez dziurek) smarujemy konfiturą i nakładamy na nie „dziurawe” gwiazdki. Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!