HomeRyby i owoce morza Kebaby z łososia z miętowo-ogórkowym dipem i pitą.

Kebaby z łososia z miętowo-ogórkowym dipem i pitą.

Posted in : Ryby i owoce morza on by : Sezon na smak Tagi: , , , ,

Pierwsza myśl: łosoś i mięta? Nie …  to nie może się udać … A jednak!!! To połączenie jest znakomite!!! Te kebaby z dodatkiem świeżych ziół i warzyw są idealnym, kolorowym, letnim daniem.

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 400 g fileta z łososia norweskiego
  • świeży imbir (kawałek 5 cm dł.)
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki posiekanych listków kolendry
  • 4 łyżki posiekanych listków mięty
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka przyprawy do kebabów
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • żółta i czerwona papryczka chilli
  • garść świeżej kolendry
  • garść świeżej mięty
  • patyczki do szaszłyków – 8 sztuk
  • 4 placki pita

Sos miętowo-ogórkowy:

  • kubek jogurtu greckiego
  • 2 młode ogórki
  • duża garść listków mięty (posiekanych)
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego
  • sól, pieprz

Oczyszczone i pozbawione skóry filety z łososia norweskiego siekamy drobno nożem (tak jak do tatara). Wszystkie przyprawy (oprócz świeżych ziół) miksujemy w blenderze i dodajemy do łososia. Bułkę tartą i drobno posiekane zioła również dokładamy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny.

Aby przygotować dip miętowy ścieramy na tarce ( o grubych oczkach) obrane ze skórki ogórki, mieszamy z jogurtem, oliwą, i przyprawami. Odstawiamy na czas grillowania kebabów.

Placki pita układamy na kratce do grillowania i krótko opiekamy, aż urosną i zrobią się puszyste.

Z masy łososiowej formujemy wałeczki (trochę grubsze od parówek) i wbijamy na patyczki do szaszłyków. Grillujemy ok. 3 minut z każdej strony. Podajemy obficie posypane plasterkami chilli, kolendrą i miętą z sosem ogórkowym i ciepłą pitą.