19 lutego, 2015
Kebaby z łososia z miętowo-ogórkowym dipem i pitą.
Posted in : Ryby i owoce morza on by : Sezon na smak Tagi: kebab, kebab z grilla, kebaby z łososia, lato, łosoś grillowany
Pierwsza myśl: łosoś i mięta? Nie … to nie może się udać … A jednak!!! To połączenie jest znakomite!!! Te kebaby z dodatkiem świeżych ziół i warzyw są idealnym, kolorowym, letnim daniem.
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 400 g fileta z łososia norweskiego
- świeży imbir (kawałek 5 cm dł.)
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki posiekanych listków kolendry
- 4 łyżki posiekanych listków mięty
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka przyprawy do kebabów
- sól, pieprz
Dodatki:
- żółta i czerwona papryczka chilli
- garść świeżej kolendry
- garść świeżej mięty
- patyczki do szaszłyków – 8 sztuk
- 4 placki pita
Sos miętowo-ogórkowy:
- kubek jogurtu greckiego
- 2 młode ogórki
- duża garść listków mięty (posiekanych)
- 3 łyżki oliwy
- szczypta mielonego kminu rzymskiego
- sól, pieprz
Oczyszczone i pozbawione skóry filety z łososia norweskiego siekamy drobno nożem (tak jak do tatara). Wszystkie przyprawy (oprócz świeżych ziół) miksujemy w blenderze i dodajemy do łososia. Bułkę tartą i drobno posiekane zioła również dokładamy do masy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny.
Aby przygotować dip miętowy ścieramy na tarce ( o grubych oczkach) obrane ze skórki ogórki, mieszamy z jogurtem, oliwą, i przyprawami. Odstawiamy na czas grillowania kebabów.
Placki pita układamy na kratce do grillowania i krótko opiekamy, aż urosną i zrobią się puszyste.
Z masy łososiowej formujemy wałeczki (trochę grubsze od parówek) i wbijamy na patyczki do szaszłyków. Grillujemy ok. 3 minut z każdej strony. Podajemy obficie posypane plasterkami chilli, kolendrą i miętą z sosem ogórkowym i ciepłą pitą.