Home / Wiosna

Wiosna

SEZON NA SMAK - WIOSNA

Wiosna budzi się bardzo leniwie. Przesilenie wiosenne powoduje, że organizm jest bardzo zmęczony, a nam brakuje chęci do działania. Co zatem jeść podczas wiosennego przesilenia? Jak sobie poradzić z poranną ospałością i wspomóc siły witalne?

Teraz głównie potrzebna jest zwiększona dawka witamin i mikroelementów. A te znajdziemy w bogactwie młodych warzyw i owoców, którymi tak hojnie, już za chwilę, obdaruje nas wiosna. Wiosenne nowalijki czyli pierwsze warzywa i owoce pojawiające się po zimie stanowią dla nas nieodpartą pokusę, jednak musimy pamiętać, że nowalijki hodowane w sztucznych warunkach cieplarni, często naszpikowane chemią, dzięki której szybciej rosną nie są tak naprawdę tym co nasz organizm potrzebuje.

Spróbujmy wyczarować mały wiosenny ogródek w domu. Szczęśliwi właściciele prawdziwego ogrodu mogą zasadzić warzywa bezpośrednio w nim, a kto go nie posiada równie dobrze może posadzić je w doniczkach i ustawić na balkonie. Takie balkonowe nowalijki łatwe w hodowli to na przykład szczypiorek czy przebogata w witaminy rzeżucha.
W marcu możemy już wysiać rzodkiewkę, seler, cebulę, por, a w kwietniu buraczki, sałatę, rukolę, marchewkę, pietruszkę. Warto też hodować świeże zioła i dodawać je do sałatek czy innych dań takie jak: rozmaryn, bazylia, majeranek, szałwia, mięta.

  1. Kiełki – ogromne ilości cennych związków kryją się w kiełkach. Niestety, kiełki też łatwo chłoną z gleby zanieczyszczenia. Warto więc – szczególnie w przypadku kiełków – inwestować w produkty organiczne; albo założyć małą hodowlę w doniczce na parapecie (kiełki rosną bardzo szybko!). Najlepiej zasiać nasiona rzodkiewki, lucerny, rzeżuchy i pszenicy. Kiełki tych roślin są najbogatsze w witaminy A, C, E oraz składniki mineralne, które mają duży wpływ na naszą kondycję. Właśnie na przedwiośniu wiele osób skarży się na łamliwe paznokcie i nadmierne wypadanie włosów. To znak, że nasz organizm ma niedobory cynku. Można go znaleźć m.in. w kiełkach zbóż i ziarnach słonecznika.
  2. Zielony groszek – jest tak miękki, że można bez trudu wyłuskać go i zjeść na surowo. Mówi się o nim, że zawiera mało tłuszczu, ale dużo wszystkich innych, cennych dla organizmu składników odżywczych, czyli białka, błonnika i mikroelementów. Jedna szklanka zielonego groszku ma niewiele ponad 100 kalorii, ale dzięki dużej zawartości błonnika wypełnia żołądek i powoduje, że długo nie mamy ochoty na kolejną przekąskę. Właśnie dlatego te drobne zielone ziarenka powinny szczególnie spożywać osoby, które chcą zrzucić kilka dodatkowych kilogramów. Zwłaszcza, że stosowanie diet odchudzających często pozbawia organizm witamin i minerałów, a tych zielony groszek ma całkiem sporo. Dostarcza witamin A, C, E, K, B1, B2, B3, B6 oraz wapnia, magnezu, fosforu i żelaza.
  3. Bób – podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma dużą zawartość białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego, tak potrzebnego w ciąży. 100 g surowego bobu pokrywa bowiem 106% dziennego zapotrzebowania na tę cenną witaminę. Bób ma cudowny ziemisty smak, dzięki czemu pasuje do swojskich dań z ziemniaków lub sałatek. Zielony groszek i bób stanowią smaczne połączenie, gdyż ich smaki się uzupełniają. Jedno warzywo jest słodkie i miękkie, drugie ma pełniejszy smak i bardziej mięsistą formę.
  4. Szpinak – o zaletach szpinaku wiemy wszyscy, pozwólcie że napiszę o tym jak obchodzić się z młodym szpinakiem, aby nie pozbawić go jego cudownych wartości. Młodego szpinaku NIE WOLNO: myć pod mocnym strumieniem wody, odcinać mu ogonków, osączać w wirówce, gotować zanurzonego w całości w wodzie a także wyciskać wody ze sparzonych liści. Młode liście są tak delikatne, że najlepiej jedzmy je na surowo, lub ekstremalnie krótko sparzmy gorącą wodą. Ot i całe gotowanie …
  5. Szparagi – dla mnie najsmaczniejsze te perłowo białe, pojawiające się na przełomie kwietnia i maja. Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karmiące piersią i odchudzają, ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kcal. Ponadto szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Szparagi najlepiej smakują gotowane w wodzie lub na parze, podane bez dodatków – są wtedy chrupiące i soczyste. Dobrze smakują posypane bułką tartą zrumienioną na maśle. Szparagi warto także polać odrobiną oliwy z oliwek lub skropić sokiem z cytryny.
  6. Młoda cebula – moja faworytka na tej liście. cebulaChrupiące białe główki z zielonym szczypiorem, mogłabym je jeść bez przerwy i bez żadnych dodatków! Działają bakteriobójczo, zwiększają odporność, usuwają nadmiar wody z organizmu, są bogate w witaminy i mikroelementy, wzmacniają organizm. Dodaje się je do sałatek oraz kanapek, a szczególnie dobrze smakują ze smażonym mięsem i duszonymi grzybami. Posiada bardzo łagodny smak oraz zapach charakterystyczny dla cebuli.
  7. Rabarbar – Do lat 40-tych XX wieku, rabarbar klasyfikowano jako warzywo, obecnie zaliczany jest do owoców. Można go używać zarówno jako warzywo, jak i owoc. W pierwszym przypadku można go wykorzystać do przygotowania sosu do ryb: podsmażyć na maśle z solą i cukrem, a potem delikatnie dusić w bulionie warzywnym, aż rozgotuje się na puree, które mieszamy z sosem winegret. W drugim przypadku najwspanialszym sposobem podania rabarbaru jest upieczenie go z cukrem, masłem i wanilią, a następnie podanie z kremem brulee. Pamiętajmy, że w surowym rabarbarze znajduje się szkodliwy kwas szczawiowy, ale już upieczone kłącza mają właściwości antyrakowe. W kuchni naturalnie uprawiany rabarbar stosuje się do końca czerwca, potem kłącza stają się gorzkie.
  8. Truskawki – Właściwości odżywcze i lecznicze truskawek są nie do przecenienia. Poleca się je reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby, a także nerek – są bowiem moczopędne. Truskawki działają też dobroczynnie na serce: obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze. Są wskazane dla osób z nadwagą i otyłych. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy korzystnie wpływają na włosy, a truskawkowa maseczka wygładza i nawilża cerę. Trwają badania nad antywirusowymi właściwościami truskawek – już wiadomo, że są one pomocne w zwalczaniu wirusa Herpes powodującego półpaśca i opryszczkę. Truskawki nie znoszą moczenia, należy je myć pod bieżącą wodą, a szypułki oderwać na samym końcu. Nie lubią też przechowywania, najlepiej zjeść je od razu lub przetworzyć, ponieważ szybko się psują.
  9. Jaja – w polskiej tradycji, jajka są nieodłącznie powiązane z wiosną. Na Wielkanoc dania z jaj muszą obowiązkowo zagościć na każdym stole.Jajka nie dość, że są niskokaloryczne, to zawierają 13 witamin i minerałów, wzorcowe białko i antyoksydanty. Są źródłem wielu witamin m. in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu, selenu i jodu. Zjedzone rano jajko dostarcza organizmowi niezbędnych wartościowych składników odżywczych na cały dzień.Warto pamiętać, że w dzisiejszych czasach, kiedy nasze głowy codziennie obciążone są tak wieloma sprawami, żółtko jaja może zdecydowanie poprawić nasze funkcjonowanie, gdyż jest doskonałym źródłem choliny niezbędnej do prawidłowego działania mózgu. Mitem jest, że nie można jeść jajek ze względu na cholesterol! Pomimo, że w jajach znajduje się cholesterol, to zawierają one również lecytynę, która ogranicza jego odkładanie się w organizmie i redukuje ryzyko związane z występowaniem chorób układu krążenia.

Przepisy na wiosnę:

  1. Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniakami.
  2. Francuska tarta z rabarbarem i śmietanką, może być brulee.
  3. Tort bezowy straciatella z czekoladą i truskawkami.
  4. Szafranowa baba z pomarańczowym lukrem maślanym.
  5. Wielkanocne królikodzianki.
  6. Pomarańczowo – makowe babeczki wielkanocne.
  7. Słodkie jajka wielkanocne – czekoladowe pisanki 🙂
  8. Słoneczne smoothie kokosowo-pomarańczowe na zdrowe, wiosenne śniadanie.
  9. Najlepsza zupa z młodej kalarepki.

warzywa612

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *