Home / Menu na przyjęcie

Menu na przyjęcie

SEZON NA SMAK - ŁOSOŚ

Oto kilka moich propozycji przystawek, zup, dań głównych i deserów na domowe przyjęcie. Jeżeli coś się Wam spodoba proszę o kontakt 🙂

I. PRZYSTAWKI

1. Crostini – czyli malutkie grzanki- kanapeczki. Możliwości jest cała masa, oto tylko kilka z nich:

  • Crostini z kremem z awokado, kolendrą i pomidorową salsą
  •  Crostini z tatarem łososiowym, twarożkiem i szczypiorkiem
  • Crostini z wędzoną rybą i koperkiem
  • Crostini z tuńczykiem i pieczoną papryką
  • Crostini z bakłażanem i owczym serem
  • Crostini z pomidorami i anchois

2. Finger food – malutkie przekąski, brane do ręki na 1 kęs:

  • Ser camembert w karmelu z orzechami
  • Zawijaski z boczku nadziewane śliwką lub daktylem
  • Pikantne kuleczki serowe: nadziewane kuleczki obtoczone w orzechach lub ziołach
  • Koreczki serowe z dodatkiem warzyw, owoców morza lub wędlin
  • Talarki z pumpernikla z twarożkiem i śledziem
  • Mini tosty z kremem jajecznym i oliwkami
  • Precle z serem pleśniowym i orzechami

3. Nadziewane tartoletki –  babeczki ze słonego kruchego ciasta, nadziane po brzegi:

  • Tartoletki z kremem z wątróbki kurzej i jajkiem przepiórczym
  • Tartoletki z szynką,  serem i salami
  • Tartoletki z pastą twarogową i kawiorem
  • Tartoletki z krewetkami po azjatycku
  • Tartoletki z pasztetem i piklami

4. Serowe ciasteczka – pikantne ciasteczka jako przekąska do piwa lub wina:

  • kruche ciasteczka z posypkami: kminek, sezam, czarnuszka, sól, itp.
  • kruche ciasteczka przekładane pastą z sera pleśniowego
  • kruche serowe paluszki
  • talarki serowo- migdałowe

5. Tatary:

  • z polędwicy wołowej
  • z łososia
  • z tuńczyka
  • z turbota
  • z krewetek

6. Faszerowane jajka:

  • pastą z kurzych wątróbek
  • pastą pomidorowo-paprykową
  • pastą koperkową
  • pastą curry
  • kremem chrzanowym
  • kremem z anchois
  • pastą serową
  • kremem musztardowym

7. Masła smakowe – masła z dodatkiem świeżych ziół, serów i … nie tylko:

  • masło curry
  • masło chrzanowe
  • masło koperkowe
  • masło łososiowe
  • masło szczypiorkowe
  • masło z serem pleśniowym
  • masło anchois
  • masło cytrynowe
  • masło estragonowe

8. Bufet z pastami i kremami – pasty na bazie świeżego sera, śmietany lub twarożku z różnymi dodatkami:

  • pasta z jajkiem i szynką
  • pasta śledziowa
  • pasta z białego sera i kawioru
  • pasta z rzodkiewką i ziołami
  • pasta z niebieskim serem pleśniowym
  • pasta z serem typu camembert

9. Szparagi (TYLKO W SEZONIE) – gotowane szparagi, w aromatycznej marynacie z awokado i szynką parmeńską.

10. Śledzie – w klasycznych i niecodziennych  zalewach:

  • śledzie w oleju z cebulką
  • śledzie w śmietanie
  • śledzie po azjatycku
  • rosyjska sałatka śledziowa
  • śledzie ze szparagami w galarecie

11. Sałatki i sałaty:

  • Sałata ze kurek i świeżego szpinaku (TYLKO W SEZONIE)
  • Sałatka z mango i rukoli z ziarnami granatu
  • Sałatka z grillowanych bakłażanów i salami
  • Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym
  • Sałatka z młodych ziemniaków z boczkiem i koperkiem
  • Sałatka z tortellini i świeżymi warzywami
  • Mix sałat z serem pleśniowym, gruszką i miodowym dressingiem
  • Mix sałat z czipsami z boczku, orzechami i syropem klonowym
  • Sałatka cezar podawana w koszyczkach z chleba tostowego

12. Dipy – ogniste, łagodne lub orzeźwiające jako dodatek do warzyw, pieczywa mięs i ryb:

  • guacamole
  • chrzanowy
  • serowy
  • hummus
  • salsa pomidorowa
  • tzatzyki
  • ostry relish ogórkowy
  • raita z pomidorami i kolendrą

13. Kulki mięsne – podawane na gorąco lub zimno, doskonałe z dipami:

  • orzechowo-korzenne z wieprzowiny
  • kokosowe z kurczaka
  • szałwiowe z wołowiny

II. ZUPY

na ciepło:

  1. Krem z pomarańczowych warzyw
  2. Krem z białych warzyw
  3. Krem z pomidorów
  4. Francuska zupa cebulowa
  5. Tajska zupa z krewetkami lub kurczakiem

na zimno:

  1. Gazpacho
  2. Chłodnik z buraków
  3. Ostra zupa jogurtowa

III. DANIA GŁÓWNE:

  1.  Pieczona kaczka z sosem pomarańczowo-karmelowym
  2. Łosoś po azjatycku z miodową sałatką ogórkową
  3. Satay (szaszłyk) z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych
  4. Quiche czyli tarta na słono np. z łososiem, z łososiem wędzonym, z grzybami sezonowymi, z kurczakiem, z warzywami, z szynką, bekonem itp.
  5. Luzowany kurczak, nadziewany szpinakiem i serem
  6. Conchiglioni, duże makaronowe muszle nadziewane serem, bekonem i cykorią, zapiekane w pomidorowym sosie
  7. Marokański tadżin z kurczaka

IV. DESERY:

  1. Panna cotta z wiórkami z gorzkiej i białej czekolady
  2. Czekoladowa panna cotta z musem malinowym
  3. Krem bawarski z galaretką truskawkową
  4. Creme brulee
  5. Tartoletki z kremem waniliowym i świeżymi, sezonowymi owocami
  6. Wszelkiej maści muffinki z owocami i czekoladą

V. CIASTA:

  1. Sernik klasyczny
  2. Sernik czekoladowy
  3. Różany sernik na zimno z owocową żelką z owoców sezonowych
  4. Tort Sachera
  5. Kruche ciasto z waniliową pianką i owocami sezonowymi
  6. Tort kokosowy
  7. Czekoladowy tort dla dzieci z wafelkami i eMsami
  8. Szarlotka klasyczna lub z bezą
  9. Tort szwarcwaldzki z wiśniami i bitą śmietaną
  10. Szyfonowy tort cytrynowy
  11. Włoski tort kawowy

 

tort urodzinowy

torcik z owocami

ciasto rafaello

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *