Chlebek ze świeżym rozmarynem.

chleb rozmarynowyPyszny, mięciutki chlebek pachnący rozmarynem z chrupiącą skórką. Robi się go banalnie prosto, więc polecam upiec go na przyjęcie a potem ze skromnym uśmiechem odbierać pochwały od gości …

Ja podzieliłam ciasto na dwie części i upiekłam jeden chlebek w sobotę rano a drugi w niedzielę i w ten sposób mieliśmy świeże, jeszcze ciepłe pieczywo na śniadanie.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki świeżego, posiekanego rozmarynu (może być suszone, ale aromat już nie będzie ten sam …)

 

W misie miksera drożdże i cukier zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie do zaczynu przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozmaryn, 1 łyżkę oliwy i wyrabiamy specjalnym hakiem do ciast drożdżowych –  ok. 10 minut. Można też wyrobić ręcznie. Po wyrobieniu zagniatamy ciasto w kulę, natłuszczamy je lekko oliwą ( 1 łyżka), wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

Po wyrośnięciu ponownie krótko zagniatamy ciasto i formujemy jeden duży bochenek, lub dwa mniejsze. Chleb przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy go pozostałą łyżką oliwy, aby po upieczeniu miał chrupiąca skórkę. Można posypać ulubionymi ziołami lub nasionami, ja użyłam czarnuszki. Ponownie zostawiamy go ( nie przykrywając !) do wyrośnięcia na 1 godzinę.

chleb rozmarynowy surowy

 

Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego !

chleb rozmarynowy1

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *