Home / Mięso i podroby / Foccacia z boczkiem, fetą i orzeszkami pinii.
23 lutego, 2015

Foccacia z boczkiem, fetą i orzeszkami pinii.

Posted in : Mięso i podroby on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , , ,

 

Foccacia to rodzaj pieczywa drożdżowego – prawie takiego samego jak na pizzę, doprawianego różnymi dodatkami, które dodaje się do samego ciasta, lub nakłada na jego wierzch. Jej ojczyzną jest Liguria we Włoszech. Foccacię znali już Etruskowie i starożytni Grecy. Wypiekali ją w popiele, stąd nazwa panis focacius: chleb z paleniska.

Moje wersja to tylko jedna z tryliona możliwości, foccacię można przystroić od góry, nadziać lub upiec na słodko. W kolejnych wpisach zaprezentuję pozostałe warianty ponieważ uwielbiam pracować z tym drożdżowym ciastem, które po porządnym wyrobieniu staje się cudownie elastyczne i puszyste.

Składniki (na ciasto):

  • 7 g ( 1 paczka) drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki oliwy extra vergine

W misie miksera drożdże i cukier zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie do zaczynu przesiewamy mąkę, dodajemy sól, tymianek i oliwę i wyrabiamy specjalnym hakiem do ciast drożdżowych ok. 10 minut. Można też wyrobić ręcznie. Po wyrobieniu zagniatamy ciasto w kulę, natłuszczamy je lekko oliwą  oraz misę miksera ( lub miskę w której będzie rosnąć ciasto), przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

Po wyrośnięciu ponownie krótko zagniatamy ciasto i wykładamy je na blachę do pieczenia (może być tortownica lub forma do pizzy) wysmarowaną oliwą. Odstawiamy na czas przygotowania przybrania.

Składniki ( na przybranie):

  • 10 plastrów wędzonego boczku
  • szczypior z 1-2 dymek
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 50 g startej mozzarelli
  • 50 g pokruszonej fety

Rozgrzewamy patelnię, dodajemy pokrojony boczek i smażymy, aż stanie się kruchy i złotobrązowy. uważajmy aby go nie przesmażyć, boczek będzie się jeszcze piekł. Następnie wykładamy go na wierzch ciasta, dodajemy pokrojony szczypior, orzeszki i sery. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.

 focaccia z boczkiem surowa kawałek focaccia z boczkiem kawałek

 

Focaccia - biała pizza

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *