Home / Ryby i owoce morza / Diabelskie krewetki pachnące kolendrą.
14 lutego, 2018

Diabelskie krewetki pachnące kolendrą.

Posted in : Ryby i owoce morza on by : Sezon na smak Tagi: , , ,

Danie proste i genialne. Duże soczyste krewetki, aromatyczny pomidorowy sos. Już nic więcej nie powiem …

Składniki:

  • 10 dużych, oczyszczonych, surowych krewetek
  • 3 łyżki masła
  • 5 zmiażdżonych ząbków czosnku
  • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego z czosnkiem
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki Tabasco
  • po 1/4 łyżeczki pieprzu i soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pęczek świeżej, posiekanej kolendry

Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy czosnek około 1 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy i smażymy kolejne 2 minuty. Następnie na patelnię wlewamy zmiksowane pomidorki koktajlowe i dusimy na małym ogniu około 20 minut.

Kiedy sos zgęstnieje, dodajemy tabasco, krewetki, przyprawy i połowę kolendry. podkręcamy ogień i smażymy krótko, aż krewetki zmienią kolor na różowy.

Podajemy ze świeżą bagietką, posypując danie pozostałą kolendrą.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *