Home / Słodkości / Chrupiące rurki imbirowe idealne do kawki.
29 września, 2017

Chrupiące rurki imbirowe idealne do kawki.

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak

To taka mała rzecz ale baaaardzo cieszy. Te słodkie przekąseczki fajnie chrupią w zębach, smakują trochę jak krówka, ale mają tę przewagę nad krówkami, że w środku ukryty jest jeszcze pyszny waniliowy krem.

A teraz wyobraźcie sobie: mała czarna i talerzyk pełen rurek, potrzeba coś jeszcze ?

Składniki (na ok. 12 rurek):

  • 50 g masła
  • 50 g złotego syropu (można już kupić w Polsce)
  • 50 g cukru brązowego demerara
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 g mąki
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżka koniaku lub whisky
  • 200 ml śmietany 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 łyżka pasty waniliowej

Masło, cukier i złoty syrop rozpuszczamy powoli na małym ogniu. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy sok z cytryny i zestawiamy z ognia. Dodajemy mąkę, imbir, whisky i mieszamy do uzyskania złocistej masy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (możemy go jeszcze odrobinę natłuścić dla pewności), piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu).

Wykładamy na blachę po jednej łyżeczce masy robiąc spore odstępy, gdyż masa rozleje się tworząc placki ok. 10 cm średnicy. Mnie zmieściło się 6 placków na jednej blasze. Pieczemy króciutko, około 6 minut. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.

Teraz musimy działać szybko, ale z wyczuciem, inaczej rurek nie uda się zakręcić. Kiedy tylko placki zaczną stygnąć sprawdzamy, czy można je wziąć bezpiecznie do ręki (gdy są za gorące, placki się rozpadają, a gdy całkowice wystygną, stają się twarde i nie dadzą się zagiąć). Jeszcze ciepłe placki są bardzo plastyczne, więc delikatnie owijamy je wokół trzonka drewnianej łyżki. Zostawiamy je tak aż całkowicie ostygną, następnie ostrożnie usuwamy łyżkę.

Jeżeli placki stwardnieją możemy je jeszcze uratować wkładając na chwilę do rozgrzanego piekarnika.

Przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder i pastę waniliową. Następnie przekładamy do miski z serkiem mascarpone i mieszamy delikatnie, aż składniki się połączą.

Pozostaje nam już tylko nadziać rurki waniliowym kremem. Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *