Najsmaczniejsze placki z cukinii.

img_5016

Przygotowanie tych placków nie zabiera wiele czasu ponieważ przepis nie wymaga odciskania soku z utartej cukinii. Placuszki są mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz.  Mają słodkawy, lekko orzechowy posmak. Można je podać z kwaśną śmietaną, ale bez dodatków też będą pyszne.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 1 marchewka
  • 2 cebule dymki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej (można użyć dowolnej)
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Wszystkie warzywa myjemy, marchewkę obieramy, odcinamy końce cukinii. Marchew, cukinię i białe części dymki ścieramy na tarce na grubych oczkach, szczypior drobno siekamy.

Do warzyw dodajemy żółtka, mąkę i pieprz. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy ją z warzywnym ciastem. Odradzam dodawanie soli, ponieważ cukinia puści dużo soku i placki będą wodniste.

Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy niewielkie porcje ciasta. Smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor.  Gorące placki możemy posolić do smaku, ale nie jest to konieczne. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *