Tradycyjny mazurek z Mazowsza.

Mazurek mazowiecki

Nieduży, ładny mazurek jest dosyć prosty w przygotowaniu. Składniki do niego z łatwością znajdą się w każdym domu. Ten mazurek ma jeszcze jedną zaletę: nie jest tak słodki jak typowe mazurki.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 180 g bardzo zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 100 g cukru
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 100 g jasnego dżemu np. morelowego, brzoskwiniowego lub ze śliwek mirabelek
  • 100 g ciemnego dżemu np. jagodowego, porzeczkowego lub jeżynowego

Z podanych składników (oprócz dżemu) szybko zagniatamy ciasto, można to bez problemu zrobić mikserem, i wkładamy na godzinę do lodówki. Kiedy ciasto stwardnieje wałkujemy je na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Z placka wycinamy (najlepiej radełkiem jeśli posiadamy) prostokąt o wymiarach 15 x 25 cm . i przekładamy na blachę. Z pozostałego ciasta wycinamy kilka grubszych pasków i układamy z nich ramkę wokół mazurka oraz ozdobną kratkę na środku. Paski powinny być nieco dłuższe, ponieważ podczas pieczenia trochę się skurczą. Powinno to wyglądać mniej więcej tak:

IMG_4248

Ciasto wkładamy do zamrażalnika na 1 godzinę, jest to ważny etap ponieważ mocno schłodzone ciasto zachowa swój kształt podczas pieczenia.

Teraz w otwory ozdobnej kratki wkładamy na przemian jasny i ciemny dżem.

IMG_4250

Pieczemy w 200 stopniach przez 25-30 minut. Smacznego!

mazurek mazowiecki kawałek

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *