Krem brulee – przepis Kurta Schellera.

VanillaBeanCremeBrulee05Jakiś czas temu ukończyłam kurs kuchni francuskiej w Akademii Kurta Schellera. Było to cudowne doświadczenie, którego nigdy nie zapomnę. A teraz chciałabym podzielić się z Wami przepisem samego Mistrza.

Składniki:

  • 8 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • 500 g śmietany 36%
  • 1 laska wanilii

Laskę wanilii kroimy wzdłuż i nożem wyskrobujemy ziarenka, nasiona i strączek dodajemy do śmietany i ostrożnie podgrzewamy tylko do zagotowania.

Żółtka z cukrem mieszamy ręcznie rózgą. W żadnym wypadku nie robimy tego mikserem, jajka nie mogą się spienić, mają tylko połączyć się z cukrem.

Śmietanę wlewamy do masy jajecznej energicznie mieszając, ale nie za długo, żeby nie spienić masy; następnie całość przecedzamy przez sitko.

Przelewamy do ceramicznych miseczek nadających się do pieczenia w piecu – najlepiej sprawdzą się tzw. ramekinki czyli małe, płytkie miseczki do zapiekania.

Pieczemy w kąpieli wodnej: ramekinki ustawiamy na blaszce lub w żaroodpornym naczyniu i wlewamy wrzącą wodę, tak aby sięgała do połowy wysokości miseczek. Pieczemy z  termoobiegiem w temperaturze 130 stopni C ok. 30 min.

Po upieczeniu krem nie może być twardy ani suchy. Trzeba pilnować temperatury, aby z jajek nie zrobiła się jajecznica. Krem będzie się jeszcze zestalał podczas chłodzenia, więc po wyjęciu z piekarnika może być delikatnie płynny.

Krem koniecznie wstawiamy do lodówki na dobrych kilka godzin. Tuż przed podaniem każdą porcję posypujemy cukrem i przypalamy palnikiem do skarmelizowania. Smacznego!

creme-out-of-the-oven

palnik Brulee_brulee

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *