Śliwkowo-brzoskwiniowa strucla z kruszonką.

IMG_4037Od lat poszukuję przepisu na perfekcyjne drożdżowe ciasto: puszyste, nie suche, lekkie i dobrze wyrastające. Po wielu próbach myślę, że ten przepis jest bardzo bliski ideału. To najlepsze ciasto drożdżowe jakie do tej pory upiekłam.

Składniki:

  • 380 g mąki pszennej
  • 1 duże jajo
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 40 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 50 g rozpuszczonego (nie gorącego!) masła
  • szczypta soli
  • 40 g  świeżych drożdży lub 1 opakowanie drożdży suchych

dodatkowo:

  • 1 słoik (ok. 200 g) dobrych powideł śliwkowych
  • 100 g konfitury brzoskwiniowej lub morelowej

kruszonka:

  • 50 g twardego, zimnego masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Jeżeli używamy świeżych drożdży to musimy przygotować zaczyn; w tym celu kruszymy drożdże i mieszamy je z 2 łyżkami cukru i ciepłym mlekiem, posypujemy łyżką mąki i pozostawiamy na 15 minut. W tym czasie drożdże powinny zacząć rosnąć. Jeżeli używamy drożdży suchych, dodajemy je bezpośrednio do mąki bez rozrabiania zaczynu.

Kiedy zaczyn podrośnie, łączymy go z pozostałymi składnikami ciasta i dobrze wyrabiamy. Najłatwiej i najszybciej zrobić to mikserem, jeżeli mamy końcówkę z hakiem. Nie przejmujmy się, jeżeli na początku ciasto będzie się wydawało zbyt rzadkie, im dłużej będziemy wyrabiać tym gęstsza będzie masa. Po około 15 minutach wyrabiania ciasto powinno osiągnąć właściwą konsystencję. Na koniec może się jeszcze trochę kleić ale starajmy się nie podsypywać mąki, żeby nie utracić lekkości masy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny, żeby podwoiło swoją objętość, ja stawiam pod kaloryferem, bo tam ciasto ma ciepło.

W tym czasie możemy przygotować kruszonkę: mieszamy wszystkie składniki i rozgniatamy palcami aż zaczną przypominać mokry piasek. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki.

Kiedy ciasto urośnie, rozwałkowujemy je na duży prostokąt (ok. 30 x 50 cm) o grubości ok. 5 mm. Placek smarujemy wymieszanymi konfiturami i ciasno zawijamy w roladę. Możemy ją ułożyć w długiej keksówce (wcześniej wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia) lub w formie do wieńca. Ciasto dość głęboko nacinamy ostrym nożem na całej długości i ponownie odstawiamy (pod ściereczką) do wyrośnięcia – na 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.  Struclę posypujemy kruszonką i pieczemy przez godzinę.

Samo ciasto jest puszyste i delikatne jednak na smak strucli duży wpływ ma również konfitura, jakiej użyjemy. Wybierzmy konfiturę lub/i powidła gęste, aromatyczne, naprawdę dobrej jakości. Najlepiej domowej roboty 🙂

IMG_4040IMG_4041

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *