HomeSłodkości Czekoladowe muffinki z cukinią.

Czekoladowe muffinki z cukinią.

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , , , ,

 
Nieprawdopodobnie prosty przepis, wystarczy tylko wszystko wymieszać i upiec. Zaryzykuję stwierdzenie, że każdy da radę…
Cukinia w smaku jest zupełnie niewyczuwalna, babeczki mają przyjemny korzenno-czekoladowy smak. Spróbujcie sami.

Składniki:

  • 3 szklanki cukinii; startej na tarce o drobnych oczkach i dobrze odciśniętej – ok. 300 g
  • 2/3 szklanki roztopionego masła
  • 1 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka; lekko ubite
  • 2 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • garść orzechów włoskich (niekoniecznie)
  • garść rodzynek lub żurawiny (niekoniecznie)
 
Do przygotowania tych muffinek nie potrzebujemy miksera.

Piekarnik nagrzewamy do 175°C. W dużej misce mieszamy razem jajka z cukrem, dodajemy cukinię i stopione masło.  W innej misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki czyli: mąkę, sól, kakao, sodę i przyprawy, po czy dodajemy je do masy z cukinią. Teraz możemy dodać orzechy lub/i suszone owoce jakie tylko lubimy.

Ciasto przekładamy do foremek do muffinek. Z tego przepisu wychodzi około 15 – 20 babeczek, oczywiście to zależy od wielkości foremek.

Pieczemy 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimne muffinki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!