Home / Dania wege / Mocno pomidorowy włoski sos do pizzy lub spaghetti.
20 sierpnia, 2015

Mocno pomidorowy włoski sos do pizzy lub spaghetti.

Posted in : Dania wege on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , ,

sos pomidorowy

Bardzo aromatyczny, włoski sos. Będzie idealny do pizzy, dowolnej pasty albo do mięsa lub ryby, ten sos ma po prostu setki zastosowań!

Jeżeli jeszcze gorący przełożymy do słoików ( mocno je zakręcając i stawiając na 10 minut do góry dnem), możemy go przechowywać kilka tygodni w lodówce i zawsze mieć na talerzu kawałek Italii 🙂 maschera-viso-bio-fai-da-te-pomodoro-basilico-095845_L

Składniki:

  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • garść świeżej bazylii

W rondelku rozgrzewamy oliwę i lekko podsmażamy pokrojony drobniutko czosnek. Wystarczy dosłownie chwilka, uważajmy, aby czosnku nie przypalić, bo nasz sos utraci swój magiczny smak. Wlewamy pomidory, dodajemy cukier i dusimy na malutkim ogniu ok. pół godziny. Ten etap jest bardzo ważny –  Włoszki mawiają: im dłużej sos się gotuje, tym bardziej staje się intensywny i aromatyczny. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy porwane na kawałki listki bazylii.

Kiedy sos jest gotowy przyprawiamy go do smaku solą i pieprzem, jeżeli  lubimy gładki sos trzeba go zmiksować blenderem. Smacznego!

tomato sauce

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *