Home / Słodkości / Klasyczne, domowe jagodzianki.
20 lipca, 2015

Klasyczne, domowe jagodzianki.

Comments : 3 Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , ,

jagodyA dzisiaj będzie najprościej, bez udziwnień i ulepszeń, bo są pewne potrawy, które po prostu muszą zostać takie jakie są. Drożdżowe jagodzianki, puszyste, świeże i aż po brzegi nadziane letnimi jagodami. Już nic nie dodam …

Składniki (wyszło mi 18 jagodzianek):

  • 500 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml)
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju
  • pół szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Nadzienie:

  • 200 g jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka łyżeczek ciepłej wody
  • łyżka soku z cytryny

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Możemy to zrobić w mikserze, to znacznie ułatwi nam pracę. Ciasto drożdżowe lubi ugniatanie, więc im dłużej będziemy zagniatać tym lepiej, ale wystarczy 10 minut.  Zostawić je na min. godzinę do wyrośnięcia lub podwojenia objętości.

Następnie ciasto podzielić na małe kulki (ok. 60 g każda) i znów pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie jagody połączyć z cukrem i mąką (lepiej nie robić tego wcześniej, bo jagody puszczą sok i trudno będzie nimi nadziewać bułeczki).
Z każdej kuli zrobić placuszek  i na jego środku umieścić łyżkę jagód. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uformować w kształt owalnej bułeczki. Każdą umieścić złączeniem w dół na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Od tego momentu możemy:
– pozostawić bułeczki do wyrośnięcia ok. 30 minut i upiec
– przykryć blaszkę folią do żywności i wstawić na noc do lodówki, aby upiec następnego dnia ( w tym wariancie trzeba jagodzianki, po wyjęciu z lodówki, zostawić w temperaturze pokojowej na około pół godziny).

Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce. Polukrować.

Niestety nie mam więcej zdjęć, bo jagodzianki zniknęły w błyskawicznym tempie…

jagodzianki

3komentarze

3 thoughts on : Klasyczne, domowe jagodzianki.

  • Kinga
    Wrzesień 6, 2015 at 8:37 am

    Rewelacyjne!Bardzo dziekuje za przepis👍Zmniejszylam troszke kalorycznosc i posmarowalam roztrzepanym jajkiem.Pysznosci!

    • Sezon na smak
      Wrzesień 9, 2015 at 9:30 am

      Cieszę się, że to już kolejny tak pozytywny komentarz. Staram się, aby przepisy które podaję zawsze się udawały a takie komentarze są moją nagrodą:-)

  • Lipiec 20, 2015 at 12:28 pm

    Wyglądają bardzo apetycznie, aż mnie naszła ochota na jagodzianki:)
    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *