Błyskawiczne makowe bułeczki z jabłkową kiełbaską – przekąska.

bułeczki z kiełbaskąPrzepis, który polecam jako przekąskę na piknikach lub przyjęciach. W tych małych makowych bułeczkach ukryte są oryginalne pomidorowo-jabłkowe kiełbaski.

Składniki:

  • 0,5 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 kwaśne, polskie 🙂 jabłko, obrane i pokrojone w drobną kosteczkę
  • 1 łyżka musztardy stołowej
  • 0,5 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki posiekanego świeżego lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • sól, pieprz
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżeczką mleka
  • 3 płaty ciasta francuskiego
  • mak do posypania

Cebulę smażymy na oleju około 5 minut, dodajemy czosnek i smażymy kolejne 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

W dużej misce mieszamy wieprzowinę, orzechy, jabłko, lubczyk, koncentrat i wszystkie przyprawy oraz przestudzoną cebulę z czosnkiem. Dokładnie wyrabiamy rękami.

Plastry ciasta dzielimy na 4 lub 5 pasków, a pasy przekrajamy na pół. Z jednego płata otrzymamy 8 lub 10 prostokątów. Wzdłuż krótszego boku układamy farsz, formując małą kiełbaskę. Ciasto zwijamy w rulonik, koniec ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i dokładnie sklejamy.

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 minut.

Podajemy z keczupem lub sosem barbecue.

 

 

 

Jakubiak lokalnie

https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *