Home / Słodkości / Jak zrobić prawdziwy cukier waniliowy.
22 kwietnia, 2015

Jak zrobić prawdziwy cukier waniliowy.

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , , ,

Bardzo często spotykam się z poradą, że aby uzyskać cukier waniliowy wystarczy do słoika wsypać cukier, dodać laskę wanilii, szczelnie zakręcić i odstawić na jakiś czas. Próbowaliście tego kiedyś? Ja tak i efekt w żadnym stopniu nie był zadowalający… Żeby cukier przeszedł zapachem wanilii ta nieszczęsna laska musiałaby w nim leżeć chyba z trylion lat, ale w tym czasie wyschłaby na wiór i przestała wydzielać aromat …

Dlatego dzisiaj prosty przepis na prawdziwy, pachnący wanilią cukier, który zrobimy w kilka minut a efekt będzie natychmiastowy.

Składniki:

  • 500 g cukru pudru
  • 3 laski wanilii (można więcej)

Laski wanilii misujemy w blenderze lub w młynku do kawy na drobny proszek. Laski nie powinny być bardzo suche, bo ciężko będzie nam zmielić je na pył, wybierajcie te duże i jędrne.

Dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy, po czym przesypujemy do słoika i dokładnie zakręcamy. Gotowe!

Cukier od razu pachnie i smakuje waniliowo a na dodatek daje jeszcze fajny efekt wizualny w postaci malutkich, czarnych kropeczek wanilii. Im więcej damy lasek tym zapach i smak będzie bardziej skoncentrowany i tym mniej cukru będziemy mogli dodawać do naszych potraw.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *