Home / Słodkości / Batoniki czekoladowe (bez pieczenia) a’la Jamie Oliver.
15 kwietnia, 2015

Batoniki czekoladowe (bez pieczenia) a’la Jamie Oliver.

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , ,

Fajny przepis znaleziony na stronie Jamiego Olivera http://www.jamieoliver.com/news-and-features/features/no-bake-vegan-chocolate-fudge-bars/. Batoniki wyglądają niepozornie, ale skrywają pewien sekret: to bomba witaminowa. Idealnie nadają się na przekąskę energetyczną przed treningiem, lub jako przysmak dla dzieci do zabrania do szkoły. Dziecię zje czekoladkę nawet nie wiedząc ile witamin, ziaren i owoców siedziało w środku …

Batoniki zawierają nasiona chia (szałwii hiszpańskiej). Można je już kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Nasiona chia stanowią obfite źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6. Chia to również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawierają witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacynę. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka. Ze względu na dużą zawartość błonnika (ok. 25%), który działa korzystnie na układ trawienny, nasiona chia polecane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Na długo zapewniają uczucie sytości i wspomagają proces trawienia w przewodzie pokarmowym.

Składniki (na 12 batoników):

Masa na spodzie:

  • 170 g daktyli
  • 75 g orzechów nerkowca
  • 65 g orzechów pekan
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 100 g roztopionej, gorzkiej czekolady

Masa na górze:

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
  • 50 g daktyli
  • 40 g dowolnych orzechów (dajcie te, które lubicie najbardziej)

Przygotowanie jest dziecinnie łatwe i zajmuje dosłownie chwilkę.

Nasiona chia zalewamy 8 łyżkami wody i odstawiamy. Wszystkie składniki dolnej warstwy dokładnie miksujemy w blenderze, po czym wykładamy do prostokątnej formy (u mnie 10 x 20 cm), i wstawiamy do zamrażalnika na czas przygotowywania drugiej warstwy.

Następnie miksujemy wszystkie składniki górnej warstwy, dodając namoczone nasiona chia razem z wodą, której nasiona nie wchłonęły. Masę wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie schłodzony blok czekoladowy dzielimy na batoniki, każdą porcję zawijając w folię spożywczą lub papier do pieczenia.

Czekoladki przechowujemy w lodówce lub w zamrażalniku (masa nigdy do końca nie zamarza więc batoniki nie będą kamiennie twarde).

batoniki czek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *