Home / Słodkości / Przepyszna tarta toffi z orzeszkami piniowymi i whisky!
24 marca, 2015

Przepyszna tarta toffi z orzeszkami piniowymi i whisky!

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , ,

Oto kolejny deser, który jest dla mnie prawdziwym odkryciem. To stary francuski przepis, muszę przyznać, że przez dużą ilość orzeszków piniowych, dosyć kosztowny, ale wart jest swojej ceny. To ciasto jest wszechstronnie luksusowe: w smaku, w wyglądzie i w jakości użytych składników. Przepyszne !!! Idealny deser po świątecznym obiedzie.

Składniki (na tartę o średnicy 21 cm):

Ciasto:

  • 125 miękkiego masła
  • 125 g cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 4 żółtka
  • 250 g mąki
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 400 g orzeszków piniowych
  • 30 ml śmietanki 36 %
  • 30 ml whisky

W mikserze ucieramy masło z cukrem, pastą waniliową i solą, aż będzie puszyste i bardzo jasne. Stopniowo dodajemy żółtka a potem mąkę. Ciasto przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy, będzie dosyć miękkie i bardzo plastyczne, ale niech was nie kusi, aby dodać mąki, bo po upieczeniu zrobi się twarde. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 4 godziny do lodówki.

Po 4 godzinach, wyjmujemy ciasto i pozostawiamy na blacie, aż powróci do temperatury pokojowej. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wałkujemy na cienki placek i starannie wykładamy nim formę do tarty, dokładnie dociskając. Gotową formę przykrywamy papierem do pieczenia i dokładnie wypełniamy np. fasolą, aby obciążyć ciasto. Pieczemy 15 minut, następnie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 5 minut. Podpieczony spód odstawiamy do wystygnięcia. Temperaturę w piekarniku obniżamy do 160 stopni.

Zabieramy się za nadzienie: cukier karmelizujemy na wolnym ogniu, aż nabierze bursztynowego koloru, dorzucamy masło i intensywnie mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy orzeszki piniowe i gotujemy kilka minut, następnie wlewamy śmietankę i whisky i gotujemy jeszcze chwilę, do czasu aż sos toffi dokładnie oblepi orzechy.

Jeszcze gorące nadzienie przelewamy do formy z ciastem. Pieczemy 20 minut. Kiedy ciasto jest upieczone powinno dobrze ostygnąć, aby nadzienie się zestaliło. Podajemy z gałką waniliowych lodów i filiżanką dobrej kawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *