Home / Słodkości / Pomarańczowo – makowe babeczki wielkanocne.
18 marca, 2015

Pomarańczowo – makowe babeczki wielkanocne.

Posted in : Słodkości, Wielkanoc on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , , , , , , , , ,

Mój pomysł na małe babeczki w sam raz do wielkanocnej święconki, a tak na co dzień jako pyszne muffinki, które można przygotować np. dla dziecka do szkolnej „lunchówki”.

Szczerze i serdecznie polecam, zróbcie sobie takie babeczki w domu a uznacie, że są najlepszymi jakie kiedykolwiek jedliście. Są tak puszyste i lekkie jak najdelikatniejszy biszkopt.

Babeczki:

  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko + 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 22 %
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 6 łyżek masła (rozpuszczonego ale wciąż ciepłego, nie gorącego)
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • sok z połowy pomarańczy
  • 2 łyżeczki maku
  • WSZYSTKIE SKŁADNIKI W TEMPERATURZE POKOJOWEJ !
W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, sól, proszek, sodę i mak.
Mikserem ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, stopniowo dokładamy śmietanę, skórę pomarańczową, pastę waniliową, sok pomarańczowy i rozpuszczone masło. Następnie na wolnych obrotach (lub łyżką) mieszamy masę z suchymi składnikami. Powstałe ciasto (jest dosyć zwarte) przekładamy do natłuszczonych foremek do muffinek, z podanych składników powinno wyjść 6 dużych muffinek. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Babcie zawsze powtarzają, że nie wolno jeść gorącego ciasta, ale muszę się przyznać, że babeczki są najlepsze kiedy jeszcze parzą w palce …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *