Home / Słodkości / Sernik bananowy z orzechami brazylijskimi.
16 marca, 2015

Sernik bananowy z orzechami brazylijskimi.

Posted in : Słodkości, Wielkanoc on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , , , , , , , ,

Doskonały, delikatny sernik. Jest bardzo kremowy a z dużą porcją bitej śmietany smakuje po prostu bajecznie !

Składniki:

spód:

  • 120 g pierników w czekoladzie
  • 60 g zmielonych orzechów brazylijskich
  • 50 g roztopionego masła

masa sernikowa:

  • 400 g twarogu sernikowego
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 szklanki śmietany 36%
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jaja
  • 50 g orzechów brazylijskich
  • 1 łyżka likieru mlecznego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej

dekoracja:

  • 1 szklanka zimnej śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Miksujemy orzechy i pierniki z roztopionym masłem. Masę rozprowadzamy w tortownicy (21 cm średnicy). Pieczemy 10 minut.

Banany miksujemy z orzechami. Twaróg sernikowy ubijamy, aż będzie gładki, dodajemy banany, śmietanę, cukier, likier, mąkę kukurydzianą, sok z limonki i wanilię po czym dokładnie miksujemy. Dodajemy pojedynczo jaja miksując tylko tyle, aby połączyły się z masą. Całość wylewamy na upieczony spód.

Pieczemy 60 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na godzinę.

Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i wykładamy na wystudzony sernik.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *