Home / Słodkości / Absolutnie aksamitny sernik ryżowy prosto z Jamajki.
13 marca, 2015

Absolutnie aksamitny sernik ryżowy prosto z Jamajki.

Comments : 6 Posted in : Słodkości, Wielkanoc on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , , , , , , ,

Podstawą tego pysznego sernika jest … ryż! Po upieczeniu smak ryżu jest praktycznie niewyczuwalny, nadaje za to sernikowi aksamitną delikatność.

Składniki:

spód:

  • 60 g herbatników pełnoziarnistych
  • 1 szklanka migdałów
  • 1/4 szklanki cukru
  • 50 g roztopionego masła

masa sernikowa:

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 1/2 szklanki śmietany 30 %
  • 90 g roztopionego masła
  • 500 g sera ricotta
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 4 duże jaja
  • 1/4 szklanki rumu
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
polewa:
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 25 g masła
  • 100 g płatków z kokosa

W blenderze miksujemy ciastka, migdały, cukier i rozpuszczone masło. Tak przygotowaną masę rozprowadzamy na dnie tortownicy (23 cm średnicy). Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostawiamy spód do ostygnięcia.

Ryż, śmietanę i masło blendujemy na aksamitną masę. Odstawiamy.

W mikserze ubijamy ser ricotta, twaróg i cukier, aż mieszanka stanie się lekka i puszysta. Wbijamy pojedynczo jaja, dodajemy rum, wanilię i masę ryżową. Wszystko ponownie miksujemy.

Masę wylewamy na przygotowany spód. Pieczemy 60 minut w 150 stopniach a następnie 30 minut w 180 stopniach. Wyłączmy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na 2 godziny. Ciasto studzimy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Przygotowujemy polewę: rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej czekoladę i masło (ustawiamy najmniejszą moc i czas ok. 1 minuty, w razie konieczności czynność powtarzamy).  Gotową polewę wylewamy na sernik i ozdabiamy płatkami z kokosa.

Płatki z kokosa można już kupić w sklepach lub zrobić samodzielnie strugając świeżego kokosa obieraczką do warzyw.

 

6komentarzy

6 thoughts on : Absolutnie aksamitny sernik ryżowy prosto z Jamajki.

  • gin
    Marzec 15, 2015 at 10:42 am

    Myślę o takim serniku od dawna, a Ty jeszcze teraz tak kusisz… 🙂

  • Marzec 13, 2015 at 7:38 pm

    Ach już doczytałam, że niewyczuwalny:) Zapisuję do zrobienia! Pozdrawiam!

  • Marzec 13, 2015 at 7:37 pm

    Gdzie sernik tam ja:) Takiego przepisu jeszcze nie znałam- muszę spróbować, bo pięknie i puszysto wygląda:) A czy smak ryżu jest wyczuwalny? Pozdrawiam

  • Mania
    Marzec 13, 2015 at 4:20 pm

    Bardzo ciekawy pomysł na sernik 🙂
    Niewyczuwalny piszemy razem – to przymiotnik 🙂

  • Marzec 13, 2015 at 3:59 pm

    Pysznie się prezentuje!
    Na pewno zrobię.
    Jakie jest źródło przepisu?

    • Sezon na smak
      Marzec 13, 2015 at 4:01 pm

      Przepis znaleziony kiedyś na wakacjach w angielskiej gazecie, po przeliczeniu miar okazał się strzałem w dziesiątkę !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *