Home / Słodkości / Ciasto bananowe z dużymi kawałkami czekolady i krówką na górze…
12 marca, 2015

Ciasto bananowe z dużymi kawałkami czekolady i krówką na górze…

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , , , ,

To ciasto jest idealnie zimowe, pachnie trochę piernikiem, można je odgrzać i zjeść na śniadanie zamiast słodkiej bułki i ma w sobie całe mnóstwo bananów a właśnie teraz ich najatrakcyjniejsze odmiany, te o najlepszym smaku i najniższej cenie, dostępne są w sklepach. Zaskoczeni?

Składniki ciasta:

  • 450 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 125 g miękkiego masła
  • 300 g brązowego cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub esencji z prawdziwej wanilii
  • 4 żółtka
  • 4 białka ubite na sztywną pianę
  • 5 baaardzo dojrzałych bananów
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli

Składniki na polewę krówkową:

  • 400 g brązowego cukru
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 100 g masła

Wszystko robimy w mikserze, a więc będzie łatwo i szybko. Ubijamy masło, cukier i zapach waniliowy na gładką masę, następnie dodajemy żółtka (po jednym). Ustawiamy mikser na wolne obroty i stopniowo dodajemy banany (rozgniecione wcześniej widelcem) a potem mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników, czekoladę połamaną na kawałki i sól.

Teraz łyżką przekładamy pianę z białek do ciasta, delikatnie mieszamy i przelewamy do przygotowanej (czyli wysmarowanej masłem i wysypanej mąką) formy. Ciasto najlepiej piec w formie do wieńca lub sporej tortownicy (ok. 26-28 cm średnicy), w temperaturze 180 stopni, około 70 minut.

Kiedy wykałaczka wbita w środek ciasta będzie całkiem sucha, wyłączamy piekarnik, jednak zostawiamy w nim ciasto na jeszcze 10 minut aby trochę przestygło, potem można je wyjąć z piekarnika (i formy).

Teraz „krówka”: trochę zdradliwa (nie zawsze wychodzi) i niepokojąco dobra. W rondelku delikatnie podgrzewamy cukier, dodając trochę wody, aż się rozpuści. Mieszamy co pewien czas. Kiedy płyn będzie klarowny, zwiększamy ogień i dodajemy masło. Gotujemy, aż uzyskamy karmelowy kolor – NIE MIESZAMY !!! (To jest właśnie ten etap, kiedy krówka nie wychodzi). Zestawiamy rondel z ognia, czekamy aż masa lekko ostygnie i dodajemy śmietanę …. uff udało się !

Wykładamy krówkę na ciasto i staramy się nie zjeść wszystkiego od razu …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *