Najlepsza zupa z młodej kalarepki.

Pyszna, lekka zupa tylko z młodych warzyw. Jej smak na długo pozostaje w pamięci. Polecam!

Składniki:

  • pęczek młodej włoszczyzny
  • 1 młoda cebula
  • 4 kalarepki 
  • 4 młode ziemniaki
  • 1 l wody
  • 4 łyżki masła
  • 200 g śmietany 18%
  • pół pęczka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Włoszczyznę starannie myjemy. Cebulę, marchew, pietruszkę, pora i seler kroimy w kostkę lub plasterki, przekładamy do garnka i podsmażamy na 2 łyżkach masła na niewielkim ogniu ok. 8 minut, aż warzywa lekko skarmelizują.

Ziemniaki i kalarepki obieramy, kroimy w dużą kostkę i przekładamy do garnka z podsmażonymi warzywami. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. pół godziny, aż jarzyny będą miękkie. Na końcu dodajemy pozostałe masło i zaciągamy zupę śmietaną. Przed podaniem doprawiamy zupę solą, pieprzem i koperkiem. Smacznego!

Włoskie pączki z kremem waniliowym.

Oczywiście w taki dzień jak Tłusty Czwartek nie mogło zabraknąć przepisu na pączki. Chociaż u mnie trochę przekornie pączki włoskie, czyli bomboloni. Smakiem nie ustępują polskim, ale krem którym są nadziane wart jest grzechu …

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (użyłam typu 550 specjalnie do ciast drożdżowych)
  • 40 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 8 g (paczka) drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka pasty z prawdziwej wanilii (jak ktoś ma, ale niekoniecznie)
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 3 duże jajka
  • 50 g miękkiego masła
  • olej do smażenia
  • drobny cukier do obtaczania

Drożdże i cukry rozpuszczamy w ciepłym mleku, mąkę przesiewamy do dużej miski, robimy dołek, do którego wlewamy mleczną miksturę. Czekamy 15 minut, aż zaczyn podrośnie, następnie dodajemy jajka, pastę waniliową, skórkę z pomarańczy i zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dodając masło. Ciasto jest dosyć kleiste, możecie podsypywać mąką, ale pamiętajcie im więcej mąki tym mniej puszyste pączki.

Niestety wyrabianie musi potrwać… może nawet 15 minut, ale warto się poświęcić. Sekretem efektu końcowego czyli leciutkiej, puszystej poduszeczki jest właśnie długie, ręczne wyrabianie. Możecie włączyć sobie ulubioną muzykę i potańczyć podczas wyrabiania, spalając awansem kalorie, które zjecie z pączkami. Po 3 – 4 „kawałkach” ciasto powinno być gotowe. Zostawmy je teraz w spokoju, niech wyrośnie i podwoi swoją objętość. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godz.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę, wałkujemy placek grubości ok. 2 cm i wycinamy kółka o średnicy ok. 8 cm. Teraz pączki muszą ponownie wyrosnąć, przynajmniej 2 godziny, możemy przykryć je folią spożywczą, aby nie wyschły.

Pączki smażymy w gorącym tłuszczu, najlepiej w temperaturze 180 stopni; rumieniąc z obu stron. Osączamy na ręczniku papierowym, a potem jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze i nadziewamy kremem, tak aby słodki ogonek lekko z pączka wystawał. Możecie dodać jeszcze kremową czapeczkę 🙂

À propos nadzieniapączki nadziewamy pysznym, waniliowym kremem tzw. crema pasticcera. Jest łatwy do zrobienia, ale trudno się mu oprzeć.

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 6 dużych żółtek
  • 150 g cukru
  • 40 g mąki
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej

Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę nadal ubijając. Mleko zagotowujemy z wanilią i powoli wlewamy do żółtek. Następnie masę ponownie doprowadzamy do zagotowania, cały czas mieszając aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i  zostawiamy do ostygnięcia, przykrywając folią, aby nie powstał „kożuch”.

Zapiekanka pasterska z czosnkowym puree i świeżym tymiankiem.

zapiekanka-pasterskaTa zapiekanka pochodząca z Wielkiej Brytanii to moje comfort food. Mówi się, że jest na nią tyle przepisów ilu Anglików, ale ja lubię ją właśnie taką … Aromatyczne mięso w pomidorowym sosie i kremowe puree z pieczonym czosnkiem i parmezanem.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • pół litra bulionu wołowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 80 ml sosu Worcestershire
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki sosu barbecue
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżeczki świeżych listków tymianku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Puree:

  • 5 ząbków czosnku, nieobranych
  • 5 dużych, mączystych ziemniaków
  • 80 ml mleka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 50 g tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
  • sól, biały pieprz

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, nieobrane ząbki czosnku pieczemy na blaszce około pół godziny. Kiedy trochę przestygną wnętrza ząbków wyciskamy do miseczki.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w małej ilości posolonej wody. Kiedy są już bardzo miękkie, odcedzamy, obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę. Dodajemy jogurt, mleko, upieczony czosnek oraz pieprz i sól do smaku. Odstawiamy.

W tym czasie podsmażamy na oliwie cebulę i czosnek – 10 minut. Dodajemy mięso i smażymy, aż zmieni kolor na brązowy. Dodajemy wszystkie przyprawy i sosy i dusimy na wolnym ogniu około 40 minut.

Kiedy sos zgęstnieje, przekładamy go do żaroodpornego naczynia i przykrywamy „kołderką” z czosnkowego puree. Obficie posypujemy parmezanem i tymiankiem. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

Smacznego !

ziemniaki

Najsmaczniejsze placki z cukinii.

img_5016

Przygotowanie tych placków nie zabiera wiele czasu ponieważ przepis nie wymaga odciskania soku z utartej cukinii. Placuszki są mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz.  Mają słodkawy, lekko orzechowy posmak. Można je podać z kwaśną śmietaną, ale bez dodatków też będą pyszne.

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 1 marchewka
  • 2 cebule dymki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej (można użyć dowolnej)
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Wszystkie warzywa myjemy, marchewkę obieramy, odcinamy końce cukinii. Marchew, cukinię i białe części dymki ścieramy na tarce na grubych oczkach, szczypior drobno siekamy.

Do warzyw dodajemy żółtka, mąkę i pieprz. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy ją z warzywnym ciastem. Odradzam dodawanie soli, ponieważ cukinia puści dużo soku i placki będą wodniste.

Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy niewielkie porcje ciasta. Smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor.  Gorące placki możemy posolić do smaku, ale nie jest to konieczne. Smacznego!

Bałagan w Eton z nugatową bezą/ Eton mess.

eton mess2To moja wersja klasycznego angielskiego deseru „Eton mess”. Ten bałagan  zazwyczaj stanowią pokruszone bezy, bita śmietana i truskawki w kawałkach. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie pozmieniała. Tym razem podkusiło mnie, żeby do klasycznej bezy dodać masy krówkowej … i … wyszło naprawdę fajnie! Na ciepłe, wiosenne dni nie ma lepszego deseru niż ten, zwłaszcza teraz, gdy sezon na truskawki w pełni :). 

Składniki:

beza:

  • 3 białka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 150 g  cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 70 g masy krówkowej

dodatkowo:

  • 4 szklanki truskawek
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 szklanki śmietany kremówki 30%
  • listki melisy do dekoracji

Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z sokiem z cytryny i szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Ubijać, aż cukier się rozpuści, dodać mąkę.

Masę krówkową rozetrzeć, aż będzie gładka, połowę dodać do ubitych białek i wymieszać tak, by powstały smugi. Ubite białka rozłożyć na blasze. Na wierzchu rozłożyć kleksami pozostałą masę krówkową, rozciągnąć tworząc mazy. Piec ok. 1 godziny w temp. 100 stopni (bez termoobiegu). Wyłączyć, uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić tak na całą noc.

Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i odstawić na chwilę.

Kremówkę ubić (bez cukru), do gęstości, nie do sztywności.

Bezę pokruszyć na większe kawałki. Dodać do ubitej śmietany i wymieszać. Dodać również większość truskawek, zostawiając trochę do dekoracji. Nakładać do pucharków ozdabiając listkami melisy.

Smacznego 🙂

Łatwy sernik z musem rabarbarowym.

IMG_4604

Ten sernik nie wymaga wiele pracy, można go przygotować bez użycia miksera. Jest kremowy i delikatny a lekko kwaśny mus rabarbarowy dopełnia słodycz masy serowej. Polecam wszystkim a zwłaszcza tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z sernikami.

Składniki:

Spód:

  • 150 drobno pokruszonych herbatników pełnoziarnistych
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g rozpuszczonego masła

Masa sernikowa:

  • 1 kg sera 3- krotnie mielonego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego.

Mus rabarbarowy:

  • 150 g rabarbaru
  • 3-4 łyżki cukru

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki obficie smarujemy masłem.

Ciastka, masło, kakao mieszamy i taką masę rozprowadzamy w tortownicy, którą następnie wstawiamy do lodówki.

Rabarbar kroimy na cienkie plasterki ( nie obieramy, jeżeli nie chcemy stracić różowego koloru), posypujemy cukrem i smażymy na patelni na małym ogniu, aż cała woda odparuje, rabarbar rozpadnie się i masa zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia. Jeżeli mus ma być idealnie gładki, można go zblendować.

Ser ubijamy mikserem lub mieszamy łyżką. Ważne by ser był dobrej jakości. Bez problemu możemy użyć sera z wiaderka, pod warunkiem ze będzie to gęsty ser bez dodatku wody. Ja zawsze używam  twarogu Piątnicy, jest zdecydowanie najlepszy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy tylko do momentu, aż wszystko się połączy.

Po wymieszaniu masę wylewamy na spód ciasta, na wierzchu rozkładamy łyżką porcje musu i czubkiem noża rozmazujemy je po serze tworząc ozdobne smugi.

Pieczemy przez 1 godzinę w temp. ok. 170 stopni. Po upieczeniu sernik zostawiamy jeszcze na jakiś czas w piekarniku. Kiedy ciasto ostygnie możemy podawać.

IMG_4601

Tradycyjny mazurek z Mazowsza.

Mazurek mazowiecki

Nieduży, ładny mazurek jest dosyć prosty w przygotowaniu. Składniki do niego z łatwością znajdą się w każdym domu. Ten mazurek ma jeszcze jedną zaletę: nie jest tak słodki jak typowe mazurki.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 180 g bardzo zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 100 g cukru
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 100 g jasnego dżemu np. morelowego, brzoskwiniowego lub ze śliwek mirabelek
  • 100 g ciemnego dżemu np. jagodowego, porzeczkowego lub jeżynowego

Z podanych składników (oprócz dżemu) szybko zagniatamy ciasto, można to bez problemu zrobić mikserem, i wkładamy na godzinę do lodówki. Kiedy ciasto stwardnieje wałkujemy je na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Z placka wycinamy (najlepiej radełkiem jeśli posiadamy) prostokąt o wymiarach 15 x 25 cm . i przekładamy na blachę. Z pozostałego ciasta wycinamy kilka grubszych pasków i układamy z nich ramkę wokół mazurka oraz ozdobną kratkę na środku. Paski powinny być nieco dłuższe, ponieważ podczas pieczenia trochę się skurczą. Powinno to wyglądać mniej więcej tak:

IMG_4248

Ciasto wkładamy do zamrażalnika na 1 godzinę, jest to ważny etap ponieważ mocno schłodzone ciasto zachowa swój kształt podczas pieczenia.

Teraz w otwory ozdobnej kratki wkładamy na przemian jasny i ciemny dżem.

IMG_4250

Pieczemy w 200 stopniach przez 25-30 minut. Smacznego!

mazurek mazowiecki kawałek

 

Słodkie jajka wielkanocne – czekoladowe pisanki :-)

Oto przepis na jajka wielkanocne inaczej. Takie jajka polubią zwłaszcza dzieci, ale i wśród dorosłych powinni zaleźć się amatorzy.

słodkie jajkaSkładniki (na 20 jajek):

  • 20 czekoladowych jajek (pustych w środku)
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 połówki brzoskwiń w syropie (z puszki)

Delikatnie obcinamy wierzchołki czekoladowych jajek.

Z brzoskwiń wycinamy małe kółeczka, nieco mniejsze od średnicy czekoladowych jajek. Kółka odkładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z syropu.

Przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Następnie przekładamy do miski z serkiem mascarpone i mieszamy delikatnie, aż składniki się połączą.

Pozostaje nam już tylko nadziać jajka waniliowym kremem i włożyć  brzoskwiniowe kółka delikatnie dociskając palcem. Smacznego !

Krem brulee – przepis Kurta Schellera.

VanillaBeanCremeBrulee05Jakiś czas temu ukończyłam kurs kuchni francuskiej w Akademii Kurta Schellera. Było to cudowne doświadczenie, którego nigdy nie zapomnę. A teraz chciałabym podzielić się z Wami przepisem samego Mistrza.

Składniki:

  • 8 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • 500 g śmietany 36%
  • 1 laska wanilii

Laskę wanilii kroimy wzdłuż i nożem wyskrobujemy ziarenka, nasiona i strączek dodajemy do śmietany i ostrożnie podgrzewamy tylko do zagotowania.

Żółtka z cukrem mieszamy ręcznie rózgą. W żadnym wypadku nie robimy tego mikserem, jajka nie mogą się spienić, mają tylko połączyć się z cukrem.

Śmietanę wlewamy do masy jajecznej energicznie mieszając, ale nie za długo, żeby nie spienić masy; następnie całość przecedzamy przez sitko.

Przelewamy do ceramicznych miseczek nadających się do pieczenia w piecu – najlepiej sprawdzą się tzw. ramekinki czyli małe, płytkie miseczki do zapiekania.

Pieczemy w kąpieli wodnej: ramekinki ustawiamy na blaszce lub w żaroodpornym naczyniu i wlewamy wrzącą wodę, tak aby sięgała do połowy wysokości miseczek. Pieczemy z  termoobiegiem w temperaturze 130 stopni C ok. 30 min.

Po upieczeniu krem nie może być twardy ani suchy. Trzeba pilnować temperatury, aby z jajek nie zrobiła się jajecznica. Krem będzie się jeszcze zestalał podczas chłodzenia, więc po wyjęciu z piekarnika może być delikatnie płynny.

Krem koniecznie wstawiamy do lodówki na dobrych kilka godzin. Tuż przed podaniem każdą porcję posypujemy cukrem i przypalamy palnikiem do skarmelizowania. Smacznego!

creme-out-of-the-oven

palnik Brulee_brulee

Śliwkowo-brzoskwiniowa strucla z kruszonką.

IMG_4037Od lat poszukuję przepisu na perfekcyjne drożdżowe ciasto: puszyste, nie suche, lekkie i dobrze wyrastające. Po wielu próbach myślę, że ten przepis jest bardzo bliski ideału. To najlepsze ciasto drożdżowe jakie do tej pory upiekłam.

Składniki:

  • 380 g mąki pszennej
  • 1 duże jajo
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 40 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 50 g rozpuszczonego (nie gorącego!) masła
  • szczypta soli
  • 40 g  świeżych drożdży lub 1 opakowanie drożdży suchych

dodatkowo:

  • 1 słoik (ok. 200 g) dobrych powideł śliwkowych
  • 100 g konfitury brzoskwiniowej lub morelowej

kruszonka:

  • 50 g twardego, zimnego masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Jeżeli używamy świeżych drożdży to musimy przygotować zaczyn; w tym celu kruszymy drożdże i mieszamy je z 2 łyżkami cukru i ciepłym mlekiem, posypujemy łyżką mąki i pozostawiamy na 15 minut. W tym czasie drożdże powinny zacząć rosnąć. Jeżeli używamy drożdży suchych, dodajemy je bezpośrednio do mąki bez rozrabiania zaczynu.

Kiedy zaczyn podrośnie, łączymy go z pozostałymi składnikami ciasta i dobrze wyrabiamy. Najłatwiej i najszybciej zrobić to mikserem, jeżeli mamy końcówkę z hakiem. Nie przejmujmy się, jeżeli na początku ciasto będzie się wydawało zbyt rzadkie, im dłużej będziemy wyrabiać tym gęstsza będzie masa. Po około 15 minutach wyrabiania ciasto powinno osiągnąć właściwą konsystencję. Na koniec może się jeszcze trochę kleić ale starajmy się nie podsypywać mąki, żeby nie utracić lekkości masy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny, żeby podwoiło swoją objętość, ja stawiam pod kaloryferem, bo tam ciasto ma ciepło.

W tym czasie możemy przygotować kruszonkę: mieszamy wszystkie składniki i rozgniatamy palcami aż zaczną przypominać mokry piasek. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki.

Kiedy ciasto urośnie, rozwałkowujemy je na duży prostokąt (ok. 30 x 50 cm) o grubości ok. 5 mm. Placek smarujemy wymieszanymi konfiturami i ciasno zawijamy w roladę. Możemy ją ułożyć w długiej keksówce (wcześniej wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia) lub w formie do wieńca. Ciasto dość głęboko nacinamy ostrym nożem na całej długości i ponownie odstawiamy (pod ściereczką) do wyrośnięcia – na 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.  Struclę posypujemy kruszonką i pieczemy przez godzinę.

Samo ciasto jest puszyste i delikatne jednak na smak strucli duży wpływ ma również konfitura, jakiej użyjemy. Wybierzmy konfiturę lub/i powidła gęste, aromatyczne, naprawdę dobrej jakości. Najlepiej domowej roboty 🙂

IMG_4040IMG_4041