AuthorAll post by : Sezon na smak

    Home / Articles posted by Sezon na smak
14 lutego, 2018

Diabelskie krewetki pachnące kolendrą.

Diabelskie krewetki pachnące kolendrą.
Posted in : Ryby i owoce morza on by : Sezon na smak
Tagi: , , ,

Danie proste i genialne. Duże soczyste krewetki, aromatyczny pomidorowy sos. Już nic więcej nie powiem … Składniki: 10 dużych, oczyszczonych, surowych krewetek 3 łyżki masła 5 zmiażdżonych ząbków czosnku 4 łyżeczki przecieru pomidorowego z czosnkiem 200 g pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki Tabasco po 1/4 łyżeczki pieprzu i soli 1 łyżeczka cukru pęczek świeżej, posiekanej kolendry
Read more

26 stycznia, 2018

Jagodowe lamingtony w galaretkowej panierce – nietypowy sposób na galaretkę!

Jagodowe lamingtony w galaretkowej panierce – nietypowy sposób na galaretkę!
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak
Tagi: , , , , , , , , ,

„Lamingtons” to tradycyjne australijskie ciastka biszkoptowe oblane lukrem lub czekoladą i obtoczone w wiórkach kokosowych. U mnie rolę lukru zagrała galaretka jagodowa, dodatkowo przełożyłam ciastka waniliowym kremem. Muszę się Wam nieskromnie przyznać, że jestem zachwycona tymi ciasteczkami – wyszły takie śliczne i naprawdę pyszne. To jedna z najsmaczniejszych rzeczy, jakie ostatnio piekłam. Składniki: 100 g
Read more

20 stycznia, 2018

Mini torciki karnawałowe na chlebku z francuskim pate.

Mini torciki karnawałowe na chlebku z francuskim pate.
Posted in : Mięso i podroby on by : Sezon na smak
Tagi: , , , , , , , , , , ,

Mamy karnawał, czas zabawy i spotkań z przyjaciółmi. Kiedy chcemy potańczyć najlepiej sprawdza się tzw. finger food, czyli malutkie przekąski, które można na raz włożyć do buzi i wrócić na parkiet. Moja propozycja to mini torciki przekładane pate z kurczaka i słodką żurawiną. Składniki (na 4 porcje): ćwierć słoiczka konfitury z żurawiny 200 g oczyszczonych
Read more

29 września, 2017

Chrupiące rurki imbirowe idealne do kawki.

Chrupiące rurki imbirowe idealne do kawki.
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak

To taka mała rzecz ale baaaardzo cieszy. Te słodkie przekąseczki fajnie chrupią w zębach, smakują trochę jak krówka, ale mają tę przewagę nad krówkami, że w środku ukryty jest jeszcze pyszny waniliowy krem. A teraz wyobraźcie sobie: mała czarna i talerzyk pełen rurek, potrzeba coś jeszcze ? Składniki (na ok. 12 rurek): 50 g masła
Read more

16 lipca, 2017

Najlepsza zupa z młodej kalarepki.

Najlepsza zupa z młodej kalarepki.
Comments : 2 Posted in : Dania wege, Zupy on by : Sezon na smak
Tagi: , , , , , ,

  Pyszna, lekka zupa tylko z młodych warzyw. Jej smak na długo pozostaje w pamięci. Polecam! Składniki: pęczek młodej włoszczyzny 1 młoda cebula 4 kalarepki  4 młode ziemniaki 1 l wody 4 łyżki masła 200 g śmietany 18% pół pęczka posiekanego koperku sól, pieprz Włoszczyznę starannie myjemy. Cebulę, marchew, pietruszkę, pora i seler kroimy w
Read more

22 lutego, 2017

Włoskie pączki z kremem waniliowym.

Włoskie pączki z kremem waniliowym.
Comments : 1 Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak
Tagi: , , , ,

Oczywiście w taki dzień jak Tłusty Czwartek nie mogło zabraknąć przepisu na pączki. Chociaż u mnie trochę przekornie pączki włoskie, czyli bomboloni. Smakiem nie ustępują polskim, ale krem którym są nadziane wart jest grzechu … Składniki: 500 g mąki pszennej (użyłam typu 550 specjalnie do ciast drożdżowych) 40 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 8
Read more

9 listopada, 2016

Zapiekanka pasterska z czosnkowym puree i świeżym tymiankiem.

Zapiekanka pasterska z czosnkowym puree i świeżym tymiankiem.
Posted in : Mięso i podroby on by : Sezon na smak
Tagi: , , , ,

Ta zapiekanka pochodząca z Wielkiej Brytanii to moje comfort food. Mówi się, że jest na nią tyle przepisów ilu Anglików, ale ja lubię ją właśnie taką … Aromatyczne mięso w pomidorowym sosie i kremowe puree z pieczonym czosnkiem i parmezanem. Składniki: 1 łyżka oliwy 1 duża cebula, drobno posiekana 3 ząbki czosnku 500 g mielonego
Read more

19 października, 2016

Najsmaczniejsze placki z cukinii.

Najsmaczniejsze placki z cukinii.
Posted in : Dania wege on by : Sezon na smak
Tagi: , , , , ,

Przygotowanie tych placków nie zabiera wiele czasu ponieważ przepis nie wymaga odciskania soku z utartej cukinii. Placuszki są mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz.  Mają słodkawy, lekko orzechowy posmak. Można je podać z kwaśną śmietaną, ale bez dodatków też będą pyszne. Składniki: 2 średnie cukinie 1 marchewka 2 cebule dymki 2 jajka 3 łyżki
Read more

28 czerwca, 2016

Bałagan w Eton z nugatową bezą/ Eton mess.

Bałagan w Eton z nugatową bezą/ Eton mess.
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak
Tagi: , , , , , ,

To moja wersja klasycznego angielskiego deseru „Eton mess”. Ten bałagan  zazwyczaj stanowią pokruszone bezy, bita śmietana i truskawki w kawałkach. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie pozmieniała. Tym razem podkusiło mnie, żeby do klasycznej bezy dodać masy krówkowej … i … wyszło naprawdę fajnie! Na ciepłe, wiosenne dni nie ma lepszego deseru niż ten,
Read more

2 czerwca, 2016

Łatwy sernik z musem rabarbarowym.

Łatwy sernik z musem rabarbarowym.
Posted in : Słodkości, Wielkanoc on by : Sezon na smak
Tagi: , , , , , , , , , ,

Ten sernik nie wymaga wiele pracy, można go przygotować bez użycia miksera. Jest kremowy i delikatny a lekko kwaśny mus rabarbarowy dopełnia słodycz masy serowej. Polecam wszystkim a zwłaszcza tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z sernikami. Składniki: Spód: 150 drobno pokruszonych herbatników pełnoziarnistych 1 łyżka kakao 50 g rozpuszczonego masła Masa sernikowa: 1 kg
Read more