HomeDania wege Surówka z młodej kapusty.

Surówka z młodej kapusty.

Posted in : Dania wege, Sałatki on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , , , ,

Uniwersalna, błyskawiczna a przede wszystkim pyszna surówka z młodych warzyw. Na obiad, na grill i na kolację.

Składniki:

  • niewielka główka młodej kapusty
  • 2-3 młode marchewki
  • 1 młoda cebula ze szczypiorem
  • pęczek koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • 1/4 szkl. oleju słonecznikowego
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Kapustę myjemy i obieramy z zewnętrznych, twardych i brzydkich liści, następnie drobno szatkujemy. Marchew ścieramy na tarce na dużych oczkach, cebulę i koperek siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sok z cytryny i przyprawy. Surówka powinna być lekko pikantna i słodko-kwaśna, na koniec dodajemy olej.

Najlepsza jest po kilku godzinach kiedy się przegryzie.

Smacznego!