HomeDania wege Łatwy chłodnik z młodych buraczków.

Łatwy chłodnik z młodych buraczków.

Posted in : Dania wege, Zupy on by : Sezon na smak Tagi: , , ,

Ten chłodnik naprawdę jest pyszny a na dodatek to prawdziwa bomba witaminowa. Polecam wszystkim, nawet tym którzy za chłodnikami nie przepadają.

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki
  • 400 g gęstego jogurtu
  • 400 g ayranu (może być kefir)
  • 200 g śmietany 18%
  • sok z połowy cytryny
  • 1 długi ogórek albo 2-3 gruntowe
  • 1 młoda cebula ze szczypiorem
  • 1 ząbek czosnku
  • duży pęczek koperku
  • pęczek rzodkiewki
  • cukier, sól, pieprz
  • jaja na twardo do podania

Botwinkę dokładnie myjemy, do chłodnika potrzebne będą buraczki, łodygi i tylko najmłodsze i najmniejsze listki. Duże liście możemy wykorzystać do ugotowania zupy botwinki np. z tego przepisu: 

Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniakami.

Buraczki obieramy, kroimy w ćwiartki, listki i łodygi w 2 cm kawałki. Wszystko wkładamy do garnka zalewamy 300 ml wody, sokiem z cytryny i łyżką cukru. Gotujemy na niedużym ogniu ok. 15 minut. Botwinka powinna być miękka ale chrupiąca.

W tym czasie w drugim garnku łączymy jogurt, ayran i śmietanę. Dodajemy pokrojony w kostkę ogórek, rzodkiewki, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane koper i szczypior razem z cebulą. Wlewamy ostudzoną botwinkę. Doprawiamy solą, cukrem i pierzem.

Przykrywamy chłodnik i odstawiamy w zimne miejsce, aby smaki się przegryzły. Podajemy z jajkiem  na twardo.

Smacznego!