HomeDania wege Duszona młoda kapusta.

Duszona młoda kapusta.

Posted in : Dania wege on by : Sezon na smak Tagi: , , , , ,

Bardzo delikatna młoda kapusta, bez zbędnych dodatków, które mogłyby niepotrzebnie zdominować jej cudowny smak. Absolutny klasyk, do ugotowania każdej wiosny.

 

Składniki:

  • średnia główka młodej kapusty
  • pęczek koperku
  • pół szklanki wody
  • 125 g masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • sól, pieprz, cukier
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sok z 1 cytryny

Kapustę myjemy, obieramy z twardych i brzydkich zewnętrznych liści, szatkujemy i przekładamy do garnka, dodajemy wodę i przyprawy. Zachęcam, aby dodać odrobinę całych ziaren kminku, nie będzie on wyczuwalny w smaku, ale doskonale zniweluje nieprzyjemne dolegliwości jelitowe, które można odczuwać po spożyciu kapusty.

Dusimy kapustę pod przykryciem na niewielkim ogniu nie dłużej niż 15-20 minut. Młoda kapusta gotuje się bardzo szybko, więc trzeba uważać, żeby jej nie rozgotować.

Po ugotowaniu doprawiamy kapustę sokiem z cytryny i koperkiem. Kapusta powinna być lekko słodka i kwaskowa.

Masło roztapiamy i krótko przesmażamy z mąką, tak aby powstała jasna zasmażka. Dodajemy ją do kapusty i całość jeszcze krótko gotujemy.

Taką kapustę można podać jako dodatek do obiadu albo jako samodzielne danie.

Smacznego!