HomeSłodkości Sernik z wyspy kokosowej.

Sernik z wyspy kokosowej.

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , ,

To podwójnie serowy i potrójnie kokosowy sernik. Delikatna masa serowa ze śmietanką kokosową, kokosowy krem na wierzchu i kokosowo-czekoladowy spód w smaku przypominają znany batonik. Sernik schłodzony w lodówce idealnie smakuje w ciepłe, letnie popołudnie.

Składniki:

Spód:

  • 170 g drobno pokruszonych herbatników kokosowych
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 115 g wiórków kokosowych

Masa sernikowa:

  • 700 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone President
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu kokosowego lub śmietankowego.
  • 220 ml śmietanki kokosowej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Krem kokosowy:

  • 300 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone President
  • 100 g cukru pudru
  • 50 ml śmietanki kokosowej
  • 200 g śmietanki kremówki 36%
  • 120 g wiórków kokosowych

Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki obficie smarujemy masłem.

Ciastka, masło, kakao mieszamy i taką masę rozprowadzamy w tortownicy, którą następnie wstawiamy do lodówki.

Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową.

Ser ubijamy mikserem lub mieszamy łyżką. Ważne by ser był dobrej jakości. Bez problemu możemy użyć sera z wiaderka, pod warunkiem że będzie to gęsty ser bez dodatku wody. Twaróg Sernikowy President jest bardzo kremowy a dodatek mascarpone sprawia, że nie ma już potrzeby dodawania masła do masy. To idealny produkt do serników pieczonych w niskiej temperaturze. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy tylko do momentu, aż wszystko się połączy.

Przed wylaniem masy serowej, spód ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi i NIE dociskamy ich do dna .

Pieczemy przez ok. 85 minut w temp. 165 stopni. Na czas pieczenia do piekarnika wstawiamy naczynie z gorącą, zagotowaną wodą. Po upieczeniu sernik zostawiamy jeszcze na pół godziny w zamkniętym piekarniku. Kiedy ciasto ostygnie wstawiamy je na kilka godzin do lodówki.

Aby przygotować krem, twaróg sernikowy, cukier i obydwie śmietanki ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aż masa zgęstnieje. Wykładamy ją na wierzch i boki sernika, następnie obsypujemy wiórkami kokosowymi. Ponownie schładzamy i gotowe.

Do tego przepisu nie należy używać mleka kokosowego, jest za rzadkie i może rozcieńczyć masę. W sklepach z egzotycznymi produktami bez problemu można już kupić dobrej jakości śmietankę (krem) kokosowy.

Smacznego!


Tajemnice doskonałego sernika