HomeSłodkości Sernik na parzonym cieście z malinami i kremem czekoladowym.

Sernik na parzonym cieście z malinami i kremem czekoladowym.

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , , , ,

To całkiem nietypowy przepis znaleziony w starym zeszycie z przepisami mojej mamy. Dlaczego nietypowy? Bo to nie jest sernik na spodzie z parzonego ciasta. Ciasto parzone jest zmiksowane i upieczone z masą serową. Jaki jest efekt tego eksperymentu? Aksamitny – to chyba najlepsze słowo, aby opisać smak i teksturę. Sernik jest niesamowicie gładki, kremowy i jedyny w swoim rodzaju a dodatek Twarogu Sernikowego President z Mascarpone jeszcze potęguje ten efekt. Warto wypróbować ten przepis, gdyż ciężko słowami oddać idealną gładkość tego ciasta.

Ponieważ sezon na maliny właśnie się zaczął postanowiłam użyć ich w tym przepisie, całości dopełnia błyszczący, intensywny krem z ciemnej czekolady.

Składniki na ciasto:

  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • 125 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 kg Twarogu Sernikowego z Mascarpone President
  • 200 g cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

Składniki na krem czekoladowy:

  • 20 g masła
  • 50 g cukru brązowego
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 100 g śmietanki 30%

Dodatkowo:

  • 250 g świeżych malin

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.

Zagotować 100 ml wody z masłem i solą.Wsypać na gotujący się płyn mąkę i podgrzewać, cały czas energicznie mieszając łyżką, aż z ciasta utworzy się jednolita kluska, odklejająca się od ścian rondla. Ciasto przełożyć do dzieży miksera i dodać pierwsze jajko. Dobrze zmiksować i dodawać pojedynczo kolejne jajka za każdym razem dokładnie łącząc je z ciastem.

Twaróg wymieszać z cukrem i proszkiem budyniowym. Dodawać po łyżce do ciasta. Nie należy miksować zbyt długo, żeby sernik zbytnio nie opadł podczas pieczenia.

Połowę masy serowej wlać do tortownicy, następnie rozłożyć na niej część malin i zalać drugą połową ciasta. Piec ok 90 minut. Po upieczeniu sernik pozostawić jeszcze na kilkanaście minut w wyłączonym piekarniku. Następnie całkowicie wystudzić.

Przygotować krem. Masło, jedną łyżkę śmietanki i cukier umieścić w rondlu i delikatnie podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Dodać czekoladę i dalej podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada będzie płynna. Zdjąć z ognia i połączyć z resztą śmietanki energicznie mieszając trzepaczką. Następnie rozlać na schłodzonym serniku, udekorować resztą malin i wstawić na kilkanaście minut do lodówki, żeby masa stężała.

Smacznego!


Tajemnice doskonałego sernika